Lifestyle

Urșii au apărut și în Iași. Aceștia fug din pădure și migrează spre orașe. Cum s-au descoperit urmele de urs

Urșii au apărut și în Iași. Aceștia fug din pădure și migrează spre orașe. Cum s-au descoperit urmele de urs

Lângă Iași, de ceva vreme, oamenii au observat urme ale urșilor, rămase întipărite în pământul moale. Prima dată, nu le-a venit să creadă ochilor, dar s-a întâmplat să vadă aceasta și a doua oară, de această dată numărul de urme fiind mult mai mare. Și toate semnele atestau că migrarea se îndrepta cu pași siguri, spre oraș.

Transhumanța urșilor. Aceștia fug din pădure și migrează spre orașe. Și pe lângă Iași se plimbă unul

Comunitatea „Codrii Iaşilor” a anunţat deja că prezenţa urşilor în pădurea de la Dobrovăţ a devenit o „certitudine”. 14 urme „clare de urs” au fost descoperite într-o lizieră de la marginea Iaşului.

De astăzi, din punctul nostru de vedere, prezența ursului la sud de Dobrovăț este o certitudine. Din punctul nostru de vedere, nu este motiv de îngrijorare și ne putem continua activitățile recreative cu minim de precauție. Din punctul nostru de vedere, se impun măsuri din parte autorităților pentru a preveni habituarea ursului cu omul și păstrarea acestuia în habitatul lui natural, fără nici un fel de neplăceri. Prezența unui astfel de animal  din vârful lanțului trofic vorbește și despre sănătatea ecosistemului, și sperăm că vom avea înțelepciunea să conviețuim cu el”, au scris pe pagina lor de socializare reprezentanții ”Codrii Iașilor”.

Organizația a  făcut și primele demersuri legale, prin anunțarea Primăriei Dobrovăț, Primăriei Tăcuta, ANANP Iași, Direcției Silvice Iași, Gărzii de Mediu și Gărzii Forestiere.

Am solicitat autorităților și luarea unor măsuri necesare pentru o conviețuire fără probleme cu acest animal deosebit, și protejat prin lege, absent de la noi din codrii de sute de ani”, au mai spus, în același context, sursele citate.

Printre măsurile solicitate de aceștia, pentru evitarea situațiilor neplăcute, pentru că nimănui nu îi place să se trezească fix cu ursul în față, se numără:

  • patrularea mai des în zonele de agrement din marginea pădurii cu insistarea pe prevenirea aruncării deșeurilor rămase după grătare și strângerea acestora
  • eliminarea oricăror tomberoane sau altor spații de depozitare a deșeurilor din proximitatea pădurii, precum și prevenirea aruncării de leșuri în proximitatea pădurii
  • avertizarea crescătorilor de animale pentru a nu lăsa animale în zona de lizieră, în special pe parcursul nopții, oprirea oricărei activități de păscut în pădure
  • prevenirea accesului motorizat offroad în pădure
  • reluarea hrănirii în pădure cu nutreț care este de interes pentru urs
  • alte acțiuni de informare a crescătorilor de animale din liziera pădurii din zonă, încurajarea delimitatoarelor electrificate și pază cu câini potriviți.

Au fost transmise, pe aceeași cale, și câteva sfaturi: nu mergeți în pădure în special zona Dobrovăț cu câini liberi, nu vă abateți de la poteci, în zonele cu vizibilitate redusă faceți gălăgie (vorbitul tare este suficient). În situația foarte improbabilă în care întâlniți ursul, retrăgeți-vă cu fața la animal încet, vorbind calm.

Urșii din Slănic Moldova se plimbă printre turiști

Problema urșilor rămâne o problemă. Transhumanța urșilor are loc peste tot, în toată România, în zonele împădurite. În Slănic Moldova, de exemplu, a trăi cu ursul lângă tine este o realitate. Acolo te trezești cu ursul, te plimbi cu ursul, mergi la izvoare cu ursul. O familie de urși, formată din părinți și trei copii ursuleți, se plimbă printre oameni, la propriu, în stațiunea Slănic Moldova.

Într-o discuție avută cu jandarmii din zonă, aceștia ne-au spus că familia de urși este nevoită să trăiască în oraș deoarece o altă familie de urși i-a dat afară din pădure. Se mai ceartă și urșii între ei, că doar asta-i viața!

Foto: pixabay (deschidere)/Facebook ”Codrii Iașilor”