Actual

Soluție extremă luată la Tușnad împotriva urșilor care vin în oraș

urs

Autoritățile locale din Băile Tușnad au tăiat toți pomii fructiferi din oraș, cu speranța că vor scăpa astfel de vizitele urșilor. Pe tot parcursul anului 2021, din 500 de apeluri primite la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin care se semnala prezența urșilor în zonele locuite, peste 150 au fost înregistrate în stațiunea Băile Tușnad.

Soluție extremă luată la Tușnad împotriva urșilor care vin în oraș

Deși poate fi văzută ca o decizie extremă, autoritățile consideră că aceasta poate fi o soluție pentru a putea scăpa de urși.

Primarul orașului a explicat că pomii fructiferi din oraş asigură aproximativ 70% din hrană sălbăticiunilor.

„Nu am o părere bună, pentru că nu se rezolva problema urșilor. Vor pătrunde în proprietăți la oameni sau la bloc, pe balcoane, să caute mâncare. Nu asta e soluția”, spune o localnică.

Autorităţile au anunţat că pomii tăiaţi vor fi înlocuiţi cu alţi copaci decorativi.

Locuitorii orașului sunt terorizați de urșii care coboară tot mai des

În luna iulie a anului trecut, peste 200 de localnici din Băile Tuşnad au participat vineri seara la un marş prin care au dorit să atragă atenţia asupra situaţiei disperate în care se află, în contextul în care urşii sunt prezenţi în staţiune în fiecare zi, intră în case, în pensiuni, sau merg pe străzile din oraş. Oamenii s-au adunat la pârtia de schi din staţiune, acolo unde, în cursul zilei de vineri, mai mulţi turişti au filmat o ursoaică cu pui aflată în căutare de hrană.

„Avem probleme multe cu urşii, în fiecare noapte vin, intră, nu putem să dormim. Mi-a omorât 16 păsări, de atunci aşteptăm să ne dea despăgubire, ne-au promis, dar nu ne-au dat nimic. Numărul urşilor e foarte mare, primim mesaje Ro-Alert, ne trezesc în fiecare noapte şi trebuie să ies, câinii latră, nu putem dormi”, spune Szocs Jozsef, un localnic din Băile Tuşnad.

De asemenea, au fost afişate mai multe bannere pe care se putea citi: „Orice persoană are dreptul la libertate şi siguranţă”, „Susţinem iniţativa domnului ministru Tanczos Barna privind iniţiativa rapidă în cazul urşilor periculoşi” sau „Urşi în pădure, nu la mine în casă”.