Actual

Ursula von der Leyen îndeamnă la consolidarea pregătirii cetățenilor pentru apărare în UE, inspirată de modelul finlandez

Ursula von der Leyen, sursa foto mediafax
sursa foto: arhiva companiei

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a solicitat fostului președinte al Finlandei, Sauli Niinisto, să pregătească un raport în vederea inițierii unui demers de consolidare a pregătirii cetățenilor pentru apărare, inspirat de modelul aplicat de Finlanda.

Finlanda, țară care se învecinează cu Rusia, servește drept exemplu în acest sens, potrivit informațiilor furnizate de agenția EFE.

„Există multe lecții de învățat de la Finlanda”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă, la care a participat și fostul președinte al Finlandei. Ea a apreciat „mentalitatea specifică” a Finlandei în ceea ce privește pregătirea cetățenilor pentru apărare. Președinta C.E. a îndemnat la extinderea acestui concept la nivelul întregii Uniuni Europene.

Ursula von der Leyen îndeamnă Europa să urmeze modelul Finlandez

În ceea ce privește relația cu Rusia, șefa executivului comunitar a subliniat că Finlanda „a învățat să conviețuiască cu un vecin atât de imprevizibil și agresiv”. Acest lucru a modelat societatea finlandeză printr-o strategie de apărare cetățenească. Strategia de apărare implică întreaga populație pentru a face față oricăror amenințări. Nu este vorba doar despre amenințări militare, ci și atacuri cibernetice sau dezastre naturale.

Von der Leyen a evidențiat că în modelul finlandez „fiecare segment al societății are capacitatea de a contribui la menținerea funcțiilor vitale în timpul crizelor”. Având, de asemenea, în vedere „asigurarea aprovizionării de bază pentru populație și susținerea forțelor de apărare în misiunile lor”.

„Fiecare cetățean își apără țara în societatea finlandeză”, a explicat fostul președinte al Finlandei. Acesta a subliniat că pregătirea pentru securitate și apărare reprezintă un domeniu „extrem de vast”. Raportul pe acest subiect pe care Niinisto îl va elabora pentru viitoarea Comisie Europeană va acoperi aspecte care depășesc apărarea militară „tradițională”.  Raportul va include domenii precum reziliența cibernetică sau utilizarea dronelor.

„Este momentul să ne trezim. Sunt foarte mândru că mi s-a încredinţat această sarcină”, a mai spus fostul preşedinte finlandez, potrivit Digi24.