International

Vacarm în Țara Sfântă. Benjamin Netanyahu a declanșat cea mai mare criză din istoria Israelului

Proteste Israel, sursa foto G4Media
FOTO: G4 Media

Poliția israeliană s-a confruntat cu mulțimea de protestatari în cursul nopții, după ce parlamentul a adoptat o lege extrem de controversată pentru a limita puterile Curții Supreme.

Măsura, parte a unui mare pachet de reforme, va împiedica instanța să anuleze acțiunile guvernului pe care le consideră nerezonabile. Poliția din Ierusalim și Tel Aviv a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii care blocau autostrăzile.

Criticii spun că reformele guvernului de dreapta dură amenință democrația israeliană. După luni de proteste de stradă în masă împotriva reformei judiciare, votul de luni din Knesset (parlamentul israelian) a reprezentat o victorie importantă pentru premierul Benjamin Netanyahu.

Israelul fierbe după măsurile propuse de Benjamin Netanyahu

Liderul opoziției, Yair Lapid, intenționează să înainteze o petiție la Curtea Supremă pentru a anula noua lege. În plus, confederația sindicală israeliană Histadrut a amenințat cu o grevă generală, iar mii de rezerviști militari, inclusiv piloți ai forțelor aeriene, au promis că nu se vor prezenta la serviciu dacă legea va intra în vigoare.

Pentru o țară care se mândrește cu capacitatea sa de a reacționa rapid la orice fel de amenințare, faptul că însăși securitatea Israelului ar putea fi compromisă provoacă o reală neliniște. Netanyahu a insistat că legea este necesară pentru ca guvernul să „ducă la îndeplinire politica în conformitate cu decizia majorității cetățenilor țării”.

Dar premierul israelian a declarat că este dispus să reia discuțiile cu opoziția, chiar și până în noiembrie, pentru a găsi un acord. Reformele planificate au declanșat unele dintre cele mai mari proteste din istoria Israelului. Luni, cel puțin 22 de persoane au fost arestate, a anunțat poliția.

Opozanții se tem că schimbările ar putea submina sistemul democratic al țării, înclinând-o spre un teritoriu autoritar. Aceștia se tem că partidele naționaliste și religioase ultraortodoxe aliate cu Netanyahu vor fi capabile să modeleze politica cu o putere necontrolată.

Dar guvernul susține că reformele sunt necesare pentru a corecta un dezechilibru de putere care a făcut ca instanțele să intervină din ce în ce mai mult în deciziile politice. Așa-numitul proiect de lege privind „rezonabilitatea” a fost aprobat cu 64 de voturi la 0, după ce opoziția a boicotat votul final.

Casa Albă intervine formal

Casa Albă, un aliat cheie al Israelului, a catalogat măsura ca fiind una „nefericită”. Votul pune capăt unor luni de agitație, președintele Israelului avertizându-i luni pe liderii politici că țara se află „într-o stare de urgență națională”.

Protestele de stradă din fața Knessetului au durat toată ziua de luni, în mijlocul unui vacarm produs de zgomotele  tobelor, fluierelor și a claxoanelor. Un manifestant întins în stradă a declarat pentru BBC că sfidează „dictatura”, adăugând că bunicul său a fost un spărgător de coduri în timpul războiului împotriva naziștilor la celebrul Bletchley Park din Marea Britanie.

O altă persoană, Reut Yifat Uziel, fiica unui parașutist care apare într-o fotografie israeliană emblematică a cuceririi Zidului de Vest în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, a declarat că se teme pentru viitorul copiilor săi.

„Netanyahu a răpit țara și sunt îngrijorată că va deveni o teocrație”, a declarat femeia.
Protestatarii, zeci de mii dintre ei au mărșăluit aproximativ 70 km de la Tel Aviv la Ierusalim la sfârșitul săptămânii trecute. Și-au instalat tabăra într-un parc între Knesset și Curtea Supremă, care sunt situate aproape una lângă cealaltă.

Netanyahu s-a aflat în parlament pentru vot la câteva ore după ce a fost externat din spital în urma unei intervenții chirurgicale neprogramate pentru un stimulator cardiac, sâmbătă. Reformele controversate au polarizat Israelul, declanșând una dintre cele mai grave crize interne din istoria țării.