Actual Sănătate

Vaccinul hexavalent necesar pentru combaterea poliomielitei este pe drum spre România. S-a aflat și câți români au fost vaccinați

Vaccinul hexavalent necesar pentru combaterea poliomielitei este pe drum spre România. S-a aflat și câți români au fost vaccinați

În contextul propagării virusului poliomielitic (agentul care provoacă boala este poliovirusul), în mai multe state ale lumii, inclusiv România, au luat măsuri imediate, cumpărând vaccinul necesar combaterii acestei afecțiuni care lasă sechele grave.

Vaccinul hexavalent necesar pentru combaterea poliomielitei este pe drum spre România. S-a aflat și câți români au fost vaccinați

Vaccinul hexavalent a fost achiziţionat şi va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare, a anunţat, marţi, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii de la București.

Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi în săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut„, a spus, Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă.

Actualmente, în România, rata de vaccinare pentru poliomielită este de 75 – 76%, deși ar trebui să existe un minimum 80 -85% persoane vaccinate. Statistica a fost enunțată în același context oficial.

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Foto: Ministerul Sănătății

Riscul apariției poliomielitei există „în orice țară în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare”, a declarat secretarul de stat Adriana Pistol în cadrul conferinței.

Aceasta a fost întrebată despre acest risc, în condițiile în care în Londra și New York a apărut virusul în apele reziduale din mai multe cartiere: „Întotdeauna există riscul apariției poliomielitei, în orice țară, printre care și România, în situația în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a ținut să precizeze că recomandă vaccinarea la toate grupele de vârstă pentru care este indicat vaccinul, pentru a elimina acest risc.

Întrebată dacă există în România riscul de apariţie a poliomielitei, vaccinul hexavalent protejând împotriva acestui virus, secretarul de stat Pistol a menționat:

Întotdeauna există riscul apariţiei, în orice ţară, în condiţiile în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare. Când vorbim de rată de vaccinare, nu vorbim neapărat de produsul hexavalent pentru vârsta de două luni.

Virus poliomielitic sălbatic nu mai există decât în foarte puţine state din lume, în special din Asia, dar îmbolnăvirea nu este imposibilă şi, de aceea, recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună.”

Foto: arhiva

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!