Social

Variola maimuței: e timpul să ne îngrijorăm sau să ignorăm. Un amplu reportaj, analiză, la BBC

Variola maimuței: e timpul să ne îngrijorăm sau să ignorăm. Un amplu reportaj, analiză, la BBC

Atenție! DUBAI, Emiratele Arabe Unite (AP) – Autoritățile sanitare din Emiratele Arabe Unite, marți, 24 mai 2022 anunță că au depistat și ei primul caz din țară de virus ”monkeypox” (variola maimuței), la o tânără care a călătorit în Africa de Vest.

”Dacă încă nu ați scăpat de pandemia Covid, ne pare rău, dar mai există un alt virus cu care trebuie să vă confruntați”, așa începe reportajul BBC. Omenirea, încă o dată, a fost luată pe nepregătite.

Variola maimuței: e timpul să ne îngrijorăm sau să ignorăm. Un amplu reportaj, analiză, la BBC

De data aceasta este vorba de variola maimuței și există peste 100 de cazuri confirmate în 11 țări, inclusiv în Marea Britanie, care, în mod normal, nu se aștepta să aibă această boală.

Deci, ce se întâmplă? Este timpul să ne îngrijorăm sau suntem prea entuziasmați după ce tocmai am trecut prin Covid? Să fim clari, spune James Gallagher, reporterul BBC, într-un amplu reportaj, care reprezintă o analiză și reunește toate datele existente până astăzi. Nu este vorba de un alt Covid și nu suntem la câteva zile distanță de ”închideri”, pentru a limita răspândirea variolei maimuțelor.

Nu este vorba despre un focar neobișnuit și fără precedent de  ”variola maimuței”. I-a luat prin surprindere pe oamenii de știință, specializați în această boală, și este îngrijorător , mai ales atunci când un virus își schimbă comportamentul.

Până acum, variola maimuței, după cum spun și cercetătorii britanici, era destul de previzibilă ca și manifestare clinică. Locul de trai natural al virusului sunt animalele sălbatice, despre care se crede că sunt mai degrabă rozătoare decât maimuțe. Cineva din pădurile tropicale din Africa Centrală și de Vest intră în contact cu o creatură infectată, iar virusul face saltul între specii. Pielea lor erupe într-o erupție cutanată, care face vezicule și apoi se acoperă cu cruste. Virusul se află acum în afara mediului său obișnuit și se luptă să se răspândească, astfel încât are nevoie de un contact apropiat prelungit pentru a continua să se răspândească. Prin urmare, focarele tind să fie mici și să se stingă de la sine.

Un număr mic de cazuri au mai apărut în alte părți ale lumii, inclusiv în Marea Britanie, dar toate pot fi legate imediat de o persoană care a călătorit într-o țară afectată și a adus virusul acasă. Pentru prima dată, virusul este descoperit la persoane care nu au nicio legătură clară cu Africa Centrală și de Vest. Nu este clar de la cine îl iau oamenii. Virusul maimuței se răspândește în timpul activităților sexuale, majoritatea cazurilor prezentând leziuni pe organele genitale și în zona înconjurătoare. Mulți dintre cei afectați sunt bărbați tineri homosexuali și bisexuali.

„Ne aflăm într-o situație foarte nouă, ceea ce este o surpriză și o îngrijorare”, a spus și profesorul Sir Peter Horby, directorul Institutului de Științe ale Pandemiei de la Universitatea Oxford, pentru BBC.

Nu este ”Covid-Doi”, dar este o surpriză

Deși spune că nu este vorba de „Covid-Doi”, el a precizat că „trebuie să acționăm” pentru a împiedica virusul să se răspândească, deoarece este „ceva ce vrem cu adevărat să evităm”.

Dr. Hugh Adler, care a tratat pacienți cu variola maimuței, este de acord: „Nu este un model pe care l-am mai văzut înainte – este o surpriză”. Știm că această epidemie este diferită, dar nu știm de ce. Există două mari opțiuni – virusul s-a schimbat sau același virus vechi s-a găsit în locul potrivit la momentul potrivit, pentru a se dezvolta.

Variola maimuței este un virus ADN, așa că nu suferă mutații la fel de rapide precum Covid sau gripa. Analizele genetice foarte timpurii sugerează că actualele cazuri sunt foarte strâns legate de formele de virus observate în 2018 și 2019. Este prea devreme pentru a fi siguri, dar deocamdată nu există dovezi că este vorba de o nouă variantă mutantă în joc.

Dar un virus nu trebuie să se schimbe pentru a profita de o oportunitate, așa cum am învățat din focarele mari și neașteptate atât ale virusului Ebola, cât și ale virusului Zika din ultimul deceniu.

Nu este clar de ce bărbații homosexuali și bisexuali sunt afectați în mod disproporționat. Sunt comportamentele sexuale care facilitează răspândirea virusului? Este doar o coincidență? Este vorba de o comunitate care este mai conștientă de sănătatea sexuală și de faptul că se supune unui control?

De asemenea, este posibil ca variola să se răspândească mai ușor pentru varianta variolei maimuței. Vaccinările în masă împotriva variolei din trecut ar fi oferit generațiilor mai în vârstă o anumită protecție împotriva variolei maimuțelor, o boală foarte apropiată.

Înțelegerea modului în care s-a declanșat acest focar va ajuta la prezicerea a ceea ce se va întâmpla în continuare. Știm că vedem doar vârful icebergului, deoarece cazurile detectate nu se încadrează într-o imagine clară, cum ar fi că această persoană a transmis infecția altei persoane etc. În schimb, multe dintre cazuri par să nu aibă legătură între ele, astfel încât există verigi lipsă, într-un lanț care pare să se extindă în Europa și dincolo de ea, menționează aceeași sursă.

Nu uitați că nu ne aflăm în aceeași situație ca în cazul Covid. Variola maimuței este un virus cunoscut și nu unul nou, iar noi avem deja vaccinuri și tratamente. Este în general ușoară, deși poate fi mai periculoasă în cazul copiilor mici, al femeilor însărcinate și al persoanelor cu un sistem imunitar slab. Dar se răspândește mai încet decât Covidul, iar erupția cutanată distinctivă și dureroasă îl face, pe acest virus, mai greu de tratat, decât o tuse care ar putea fi orice. Acest lucru face mai ușoară sarcina de a găsi persoanele care ar fi putut fi infectate și de a le vaccina pe cele care riscă să o ia.

Directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat și el că „pe măsură ce intrăm în sezonul de vară… cu adunări în masă, festivaluri și petreceri, există îngrijorarea că transmiterea s-ar putea accelera”. Erupția se schimbă și trece prin diferite stadii și poate arăta ca varicela sau sifilisul, înainte de a forma în cele din urmă o crustă, care, mai târziu, cade, spun specialiștii din Marea Britanie, exemplificând cu imagini cele afirmate de ei.

Oricum ar fi, ne putem aștepta să apară tot mai multe cazuri, a mai spus James Gallagher, autorul amplului material, care precizează, la finalul analizei sale, că oricine dorește poate dialoga cu el, pe același subiect de actualitate, prin intermdiul paginii sale de socializare.

Foto: BBC/SCIENCE PHOTO LIBRARY/UKHSA