Social

Vârsta de pensionare crește? Explicațiile Simonei-Bucura Oprescu

Vârsta de pensionare crește? Explicațiile Simonei-Bucura Oprescu
sursa foto arhiva companiei

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat de ce este necesar să crească vârsta de pensionare în contextul actual.

„Nu am făcut altceva decât să venim în noua lege a pensiilor cu garanţia că vârsta de pensionare a românilor nu va creşte fiindcă aceasta este corelată cu speranţa de viaţă”, a spus ministrul.

Crește vârsta de pensionare?

Bucura-Oprescu a fost întrebată de jurnaliștii PrimaTV de ce a „omorât” speranța de viață a românilor. Întrebarea avenit pe fondul unui interviu precedent al ministrului. Cu puțin timp în urmă, Bucura-Oprescu a spus că șansa ca speranța de viață să crească este „aproape 0”. În acest context, decizia de a majora vârsta de pensionare este una chestionabilă.

„În fapt, n-am omorât pe nimeni. Ba din contră, am avut grijă de români. Dacă unii, atunci când au scris PNRR, au tatonat ideea că vârsta de pensionare în România trebuie să crească până la 70 de ani, noi n-am făcut altceva decât să venim în noua lege a pensiilor cu garanţia că vârsta de pensionare a românilor nu va creşte fiindcă aceasta este corelată cu speranţa de viaţă. Prin urmare, nu va putea creşte vârsta de pensionare ad-hoc fiindcă din datele pe care noi le-am analizat nu se întrevede situaţia în care speranţa de viaţă să se îmbunătăţească semnificativ până în 2050”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Speranța de viață este sub media europeană

Ministrul a precizat că datele oficiale arată o speranță de viață de 71 de ani și 9 luni pentru bărbați și aproximativ 79 de ani pentru femei în România, sub media UE de 80 de ani.

„Toate datele pe care noi am lucrat pentru a finaliza legea pensiilor, fireşte, sunt de la Institutul Naţional de Statistică. Din păcate, în România speranţa de viaţă este sub media europeană, care este undeva la 80 de ani. În România, avem o speranţă de viaţă mai scăzută la bărbaţi – 71 de ani şi 9 luni – şi o speranţă de viaţă mai ridicată la femei – aproximativ 79 de ani. În medie, o speranţă de viaţă de aproximativ 75 de ani. Suntem sub media europeană.

Sigur că noi ne dorim o îmbunătăţire a speranţei de viaţă. De altfel, de fiecare dată când PSD a fost la guvernare, am avut guvernări care s-au simţit în viaţa românilor. Noi nu am fost guverne Ciomu, care au tăiat de la toate categoriile sociale. Noi, de fiecare dată, am avut guvernări care s-au simţit în veniturile românilor. Am avut guvernări care au adus creştere, inclusiv pe calitatea vieţii românilor. Şi asta facem şi acum. Noi nu suntem un guvern care taie, suntem un guvern pentru care nu austeritatea este regula, ci creşterea este regula”, a conchis ministrul Muncii, potrivit Cotidianul.