Info Actual

Info Actual > Diverse > Vatican. Decizie privind oficierea slujbelor de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează
Diverse

Vatican. Decizie privind oficierea slujbelor de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează

Vatican. Decizie privind oficierea slujbelor de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează

Vatican. Preoții pot să își oficieze slujbe în zilele de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează, însă Vaticanul vine cu o nouă decizie pentru a facilita participarea credincioşilor şi a respecta normele de distanţare fizică impuse de pandemie, relatează joi EFE, scrie Agerpres.

Congregaţia pentru Cultul Divin a publicat un decret după ce a fost semnat de prefectul acesteia, cardinalul Robert Sarah. Documentul având în vedere răspândirea mondială a pandemiei de coronavirus.

Noul decret le permite “preoţilor în diecezele lor, dacă este necesar şi în beneficiul credincioşilor, să oficieze în perioada de sărbători, patru slujbe în ziua de Crăciun (25 decembrie), de ziua Preasfintei Fecioare Maria (1 ianuarie) şi de Bobotează (6 ianuarie)”.

Cum pot fi oficiate slujbele?

În Codul Dreptului Canonic sunt  precizate următoarele date:

  • în cazul în care sunt prea puţin clerici, episcopul poate concede preoţilor posibilitatea de a ţine slujbele de două ori pe zi
  • dacă necesitatea pastorală o impune, de trei ori duminica şi în zilele de sărbătoare.
  • Se extind astfel, de la trei la patru, liturghiile pe care le poate oficia un preot în cele mai sfinte zile ale Bisericii Catolice.

Anul acesta, slujba din Ajunul Crăciunului, ţinută în Bazilica Sf. Petru, este programată să înceapă cu două ore mai devreme decât în mod normal, la 17.30 p.m. astfel încât să se termine înaintea orei la care intră în vigoare interdicţia de circulaţie în Italia, la 10:00 P.M. Totodată, liturghia s-ar putea desfăşura în absenţa publicului.