Social

Vechime în muncă: Cât și până când se poate cumpăra?

adeveriță vechime în muncă; sursă foto: romaniatv.net
sursă foto: romaniatv.net

Pentru a ieși la pensie în România, trebuie să îndepliniți anumite condiții. Prima cerință este vârsta legală de pensionare și stagiul minim de cotizare. Dacă nu ați cotizat suficient, puteți cumpăra vechime în muncă.

Guvernul a prelungit perioada în care puteți face acest lucru. Termenul limită a fost extins până la sfârșitul anului viitor, în loc de 31 august, cum era inițial.

Puteți cumpăra până la 6 ani de vechime în muncă

Românii au mai mult timp să-și completeze stagiul de cotizare la stat. Dacă nu aveți suficientă vechime în muncă, puteți cumpăra până la 6 ani de serviciu. Puteți plăti într-o singură tranșă sau în rate, dar nu mai târziu de 31 decembrie, noua dată limită.

Această oportunitate a fost bine primită de cetățeni, iar până acum au fost achiziționați peste 35.000 de ani de vechime. Valoare totală a fost de 300 de milioane de lei.

Pentru fiecare an de cotizație, trebuie să plătiți 9.000 de lei. Dar, ca să nu vă supărați bugetul, puteți alege să plătiți în rate, dar până la data limită de 31 decembrie.

E important de menționat că această opțiune este disponibilă doar pentru cei care nu sunt încă pensionari. Dacă sunteți deja pensionar sau ați fost asigurat în sistemul public de pensii, nu puteți cumpăra vechime.

Cine poate cumpăra vechime?

Ministerul Muncii a anunțat clar că orice cetățean român, indiferent dacă se află în țară sau în străinătate, are dreptul să completeze stagiul de cotizare prin cumpărarea de vechime în muncă. Este o formă de asigurare deschisă pentru toate persoanele care doresc să obțină pensia pentru limita de vârstă.

Deci, dacă nu aveți suficientă vechime pentru pensie și sunteți eligibili, aveți acum posibilitatea  de a vă completa stagiul de cotizare. Guvernul a extins termenul, așa că aveți timp să decideți dacă doriți să cumpărați ani de vechime în muncă pentru a vă asigura o pensie de la stat.

„Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-şi completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbaţi şi 63 ani la femei”, arată comunicatul Ministerului Muncii, potrivit Antena3.