Lifestyle Social

Pensionarii vor primi 1.000 de lei pe lângă pensie! Care sunt condițiile?

Pensionarii, sursa foto: drmax.ro
sursa foto: drmax.ro

În cursul anului 2023, autoritățile din România au pus în aplicare un set de măsuri menite să sprijine financiar pe cei mai vulnerabili cetățeni ai țării. Un sector deosebit de afectat de aceste măsuri îl reprezintă pensionarii, întrucât majoritatea dintre aceștia trăiesc cu venituri modeste. Aceste inițiative vin ca un răspuns la nevoile urgente ale acestei categorii de populație. Ele  sunt menite să le asigure un trai decent și mai puțin dificil.

Măsura centrală asupra căreia se concentrează atenția publicului și a beneficiarilor o reprezintă o formă de sprijin financiar. Aceasta a fost  introdusă prin Ordonanța de Urgență nr. 168/2022.

Ce condiții trebuie să îndeplinească pensionarii

OUG stabilește că toți pensionarii care au venituri lunare de până la 3000 de lei au dreptul la această formă de ajutor. Suma acordată variază în funcție de nivelul pensiei, fiind acordată pentru trei categorii. Beneficiarii sunt: cei cu pensii sub 1500 de lei, între 1500 și 2000 de lei și între 2000 și 3000 de lei.

Pentru a beneficia de acest sprijin, pensionarii trebuie să îndeplinească anumite criterii de venit. Printre acestea se numără:

– Veniturile din pensii acordate în cadrul sistemului public de pensii, plătite în luna ianuarie 2023 și octombrie 2023.
– Veniturile din pensii acordate în cadrul sistemelor neintegrate sistemului public de pensii, plătite în aceleași luni, ianuarie 2023 și octombrie 2023.
– Veniturile din drepturi acordate în baza unor legi cu caracter special, cu câteva excepții notabile, precum indemnizațiile acordate supraviețuitorilor revoltei muncitorești anticomuniste din Brașov din noiembrie 1987 sau celor acordate în temeiul Legii nr. 49/1991 pentru invalizi de război, veterani de război, văduve de război și pensionari I.O.V.R. accidentați de război în afara serviciului ordonat.
– Veniturile din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 6/2009.
– Veniturile din salarii și echivalente ale acestora, în luna octombrie 2022 și iulie 2023.

Se acordă între 600 și 1000 de lei

Pentru a clarifica beneficiile acordate, suma ajutorului este diferențiată astfel:

– 1000 de lei pentru pensionarii cu venituri lunare de până sau egale cu 1500 de lei.
– 800 de lei pentru pensionarii cu venituri lunare cuprinse între 1501 și 2000 de lei.
– 600 de lei pentru pensionarii cu venituri lunare între 2001 și 3000 de lei.

Un aspect important este că pensionarii care se încadrează în aceste categorii au primit deja prima tranșă a ajutorului. Aceasta a fost acordată în ianuarie 2023, iar a doua tranșă este programată să fie acordată în octombrie 2023. În cazul celor care dețin carduri bancare, suma ajutorului este transferată direct pe cardurile lor, facilitând accesul la acest sprijin financiar.

Aceste măsuri sunt concepute pentru a veni în ajutorul seniorilor cu pensii mici. Banii le sunt utili pentru a le ușura povara financiară, potrivit Ziarul Unirea.