Lifestyle

Vedete date în judecată pentru reclame la criptomonede. Printre celebrități se numără Lindsay Lohan și Ne-Yo

Ne-Yo si Lindsay Lohan
Sursa foto: urbanhollywood411.com

Securities and Exchange Commission a depus plângere împotriva câtorva celebrități, printre care Lindsay Lohan, Jake Paul și Ne-Yo, pentru că au încălcat legile în promovarea criptomonedelor.

Săptămâna aceasta, Securities and Exchange Commission (SEC) a depus acuzații împotriva mai multor celebrități ca parte a acuzațiilor mai ample formulate împotriva antreprenorului de criptomonede Justin Sun și a trei dintre companiile sale: Tron Foundation Ltd, BitTorrent Foundation Ltd și Rainberry Inc. (fosta BitTorrent) pentru oferirea și vânzarea neînregistrată a criptoactivelor Tronix (TRX) și BitTorrent (BTT).

SEC a acuzat opt celebrități, printre care se numără și rapperii Soulja Boy și Lil Yachty, cântăreții Austin Mahone și Akon și vedeta de filme pentru adulți Kendra Lust, pentru „promovarea ilegală a TRX și/sau BTT fără a dezvălui că au fost recompensate pentru acest lucru și valoarea compensației”.

400.000 de dolari pentru a scăpa de acuzații

Potrivit SEC, Sun și companiile sale au oferit și au vândut criptomonede ca investiții prin diverse „programe de recompensă” neînregistrate, care au îndrumat „părțile interesate să promoveze token-urile pe rețelele de socializare, să se alăture și să recruteze alte persoane pe canalele Telegram și Discord afiliate la Tron și să creeze conturi BitTorrent în schimbul distribuției de TRX și BTT”.

„Acest caz demonstrează încă o dată riscul ridicat cu care se confruntă investitorii atunci când valorile mobiliare cu active criptografice sunt oferite și vândute fără o informare corespunzătoare”, a declarat președintele SEC, Gary Gensler, într-un comunicat.

Toate celebritățile menționate, cu excepția lui Soulja Boy și Austin Mahone, au fost de acord să plătească un total de peste 400.000 de dolari sub formă de dobânzi și penalități pentru a soluționa acuzațiile, fără a recunoaște sau nega constatările SEC, conform The Guardian.

Ce acuze i se aduc lui Justin Sun

Comisia SEC susține, de asemenea, că Sun a încălcat dispozițiile  și de manipulare a pieței din legile federale privind valorile criptoactive prin orchestrarea unui sistem de umflare artificială a volumului aparent de tranzacționare a TRX pe piața secundară.

Cel puțin din aprilie 2018 până în februarie 2019, Sun ar fi ordonat angajaților săi să se angajeze în peste 600.000 de tranzacții de spălare a TRX între două conturi de platformă de tranzacționare a activelor criptografice pe care le controla, având între 4,5 milioane și 7,4 milioane de TRX tranzacționate zilnic. Această schemă a necesitat o cantitate semnificativă de TRX, pe care Sun ar fi furnizat-o. După cum se presupune, Sun a vândut TRX pe piața secundară, generând venituri de 31 de milioane de dolari din oferte și vânzări ilegale, neînregistrate, ale token-ului.

„Acest caz demonstrează încă o dată riscul ridicat cu care se confruntă investitorii atunci când valorile mobiliare din criptoactive sunt oferite și vândute fără o informare corespunzătoare”, a declarat președintele SEC, Gary Gensler.