Diverse

Veste bună pentru bugetari. Românii vor avea de anul viitor încă trei zile libere stabilite prin lege

Veste bună pentru bugetari. Românii vor avea de anul viitor încă trei zile libere stabilite prin lege

Numărul zilelor libere de care se bucură bugetarii ar putea fi în număr de 18, cu trei în plus, față de cele 15 stabilite deja prin lege. În acest sens a fost pus în dezbatere un proiect de hotărâre de Guvern.

Zilele pe care aleșii vor să le lase libere sunt 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, zile de luni sau vineri, care să devină punți între week-end-uri și zilele care sunt libere, fiind prevăzute în Codul Muncii. Inițiatorii proiectului au mărturisit și de ce s-au gândit la acest lucru: „pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă”.

Totul pentru „o utilizare eficientă a timpului”

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, susțin reprezentanții Ministerului Muncii în referatul care însoțește proiectul de HG.

Trei minivacanțe

Dacă aceste trei zile cad luni sau vineri, bugetarii vor fi fericiți de trei minivacanțe, fiecare având patru zile libere, respectiv 21 – 24 ianuarie 2023, 1 – 4 iunie 2023 și 12 – 15 august 2023. Bineînțeles că aceste zile trebuie să fie recuperate, iar acest lucru trebuie să se realizeze până la sfârșitul lunii în care sunt acordate.

„Instituţiile publice și autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

„Dispozițiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti”

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 şi nici participanţilor în aceste procese”, se mai precizează în document. Liberele vor fi și pentru cadrele didactice și personalul din școli.