Lifestyle

Veste bună pentru Elena Udrea. Ar putea ieși din închisoare. „Lupta se mută pe alte fronturi”

Veste bună pentru Elena Udrea. Ar putea ieși din închisoare. „Lupta se mută pe alte fronturi”

Elena Udrea, dar și Ioana Băsescu sau Marian Vanghelie ar putea beneficia de o hotărâre ÎCCJ și ar putea fi liberi. Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât pe 25 octombrie că decizia CCR privind prescripția se va aplica retroactiv.

Elena Udrea ar putea câștiga prima bătălie din lupta pe care o are pentru a reuși să fie liberă ca pasărea cerului. Despre această decizie care speră să-i scoată clienta din spatele gratiilor, Silvia Uscov, apărătoarea fostului ministru al Turismului, susțin că este doar un prim pas în ceea ce va urma. Și asta pentru că lupta se va duce la nivel european, unde există foarte multe sesizări tot pe această speță.

„(…) nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale”

”De Ziua Europeană a Avocatului, ICCJ s-a raliat poziției exprimate de avocați în atâtea dosare, dar și de judecătorul raportor Andrei Claudiu Rus, în sensul următor, cu care sunt de acord în privința primului punct:

„1. Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal.

2. Instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr.297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.”

 

„Ar fi fost necesară înlăturarea acestei erori judiciare în fața instanței naționale”

În privința celui de-al doilea punct, opinia mea se raliază punctului de vedere exprimat de Chiriță și Asociații și dl avocat Adrian Toni Neacșu, respectiv că ar fi fost necesară înlăturarea acestei erori judiciare în fața instanței naționale, înlăturarea unei situații de discriminare, precum și existența unui dublu grad de jurisdicție atipic (pe calea unei căi extraordinare de atac). Aceste aspecte le tratasem și în interviul pe care l-am acordat G4Media, care nu a preluat și această parte.

„Următorul atac va veni printr-un val de cereri de sesizare a CJUE”

Dar lupta nu s-a oprit prin câștigarea unei prime bătălii deoarece următorul atac va veni printr-un val de cereri de sesizare a CJUE. Una a fost deja admisă și dosarul se află pe rolul CJUE, eu am una formulată într-un dosar cu termen în decembrie, iar de alta am scăpat printr-o soluție de inadmisibilitate a acesteia (atunci când am invocat și excepția de neconstituționalitate a legii de ratificare a Tratatului de la Lisabona).

Prin urmare, nu ne relaxăm, ci mutăm lupta și pe alte fronturi.  P.S. O ultimă mențiune: eu aș fi respins sesizările ICCJ ca inadmisibile.”, scrie avocatul Elenei Udrea.