Actual Economic

Veste bună pentru șoferi. A scăzut și prețul benzinei și cel al motorinei

Veste bună pentru șoferi. A scăzut și prețul benzinei și cel al motorinei

De când a intrat în vigoare Ordonanța privind compensarea prețului la carburanți, potrivit datelor prezentate de Consiliul Concurenței, prețul mediu al benzinei a scăzut cu 58 de bani, iar al motorinei cu 56 de bani.

Preţurile nu includ compensarea de 50 de bani pe litru

Se vor așeza lucrurile la normal? Șoferii români încă mai speră, iar primul pas este faptul că din 30 iunie de când a intrat în vigoare Ordonanța privind compensarea prețului la carburanți și până în 12 august a scăzut și prețul benzinei și cel al motorinei.

Potrivit informației prezentate de Consiliul Concurenţei, la benzină s-a înregistrat o scădere de 58 de bani, în timp ce la motorină scăderea a fost de 56 de bani, pentru acelaşi interval. ”Tabelele reprezintă preţurile medii pentru fiecare reţea, preţurile variind de la o benzinărie la alta. Preţurile nu includ compensarea de 50 de bani pe litru”, a precizat Consiliul Concurenței.

Cât de mult a crescut prețul benzinei din martie

La începutul lui martie, după ce o benzinărie din Beiuș a afișat prețuri de peste 10 lei carburantul, în România a început o adevărată nebunie.

Astfel, s-au format cozi uriașe la toate benzinăriile din țară. În acel moment benzina era în jur de 7,5-7,6 lei/litru și tot pe acolo se învârtea și cel al motorinei. Virgil Popescu, ministrul Energiei a susținut cu tărie că nu se pune problema creșterii prețului carburanților și că tot ce s-a creat este doar „o psihoză”.

Dar, ce să vezi? Trei luni mai târziu, prețul motorinei a sărit de 9 lei, iar pentru un litru de benzină șoferii au plătit mai mult de 8,50 lei.

Cine e vinovatul?

Potrivit unui studiu recent, responsabile pentru a prețului plătit de consumatorii finali sunt accizele aplicate producției, distribuției și comercializării carburanților. „Formula de calcul a accizelor pentru carburanți, corelată cu cursul valutar, a făcut ca accizele să crească cu 3,6% în 2022 față de 2021.

Prețul carburanților influențează prețurile tuturor produselor de pe piață, deci se produce un efect de domino care duce la o creștere generalizată a tuturor prețurilor, ceea ce influențează cursul de schimb utilizat la calcularea accizei.

Avem astfel de-a face cu un cerc vicios care contribuie și mai mult la scumpirea produselor și serviciilor și la pierderea puterii de cumpărare a românilor”, spune Radu Nechita, conf. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Sursă foto: monitorul cluj