Actual Economic

Atenţie români! De mâine, ţigările şi berea vor costa mai mult. Ce alte taxe mai cresc de la 1 august

Atenţie români! De mâine, ţigările şi berea vor costa mai mult. Ce alte taxe mai cresc de la 1 august

Majorarea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, creşterea impozitelor pe veniturile din jocuri de noroc şi raportarea la salariul minim a contribuţiilor sociale pentru contractele part-time sunt câteva dintre modificările fiscale care se vor aplica din 1 august.

Atenţie români! De mâine, ţigările şi berea vor costa mai mult. Ce alte taxe mai cresc de la 1 august

Acciza minimă obligatoriu în plată pentru 1.000 de țigarete urcă la valoarea de 594,97 lei de la 563,97 lei. Deci țigările urmează să se scumpească de mâine.

Crește acciza la alcool, așadar și la bere în vara asta.

Asociaţia Berarilor din României spun că este vorba despre o creștere de 20% a accizei începând cu 1 august și, mai mult ca sigur, se va reflecta în preț, în sensul scumpirii.

Munca part-time este supraimpozitată. Pentru contractele de muncă cu timp parțial, când salariatul realizează venituri prin unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale – pensii la nivelul salariului minim garantat în plată.

Există mai multe excepții cum sunt: elevii și studenți cu vârsta de până la 26 ani, ucenicii cu vârsta de până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeași lună se depășește suma salariului minim brut.

Aceleași reguli se aplică și din punctul de vedere al contribuției la asigurările sociale de sănătate.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței, unii angajatori au început deja să închidă contractele de muncă cu timp parțial, iar alții care și-au dat seama mai târziu o vor mai face în cursul săptămânii viitoare. Cei mai afectați sunt oamenii de la curățenie, contabili juniori (cei care nu sunt la o formă de învățământ), cei de la mentenanță, bone, mame care au încearcă să revină în câmpul muncii cât timp trimit copiii la grădiniță. Foarte mulţi specialiști susţin că va crește munca la negru.

Se majorează impozitul pe veniturile din jocuri de noroc:

până la 10.000 lei inclusiv – 3%

peste 10.000-66.750 lei inclusiv – 300 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei

peste 66.750 lei – 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei

Salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilități în construcții este suma de 10.000 lei brut. Veniturile din salarii ce exced sumei de 10.000 lei nu beneficiază de facilități. Aceeași limitare este valabilă și pentru salariile din sectorul agricol și industrie alimentară.

Această modificare trebuie citită în paralel cu o alta care a intrat în vigoare pe 18 iulie. Adică criteriul pentru cifra de afaceri se ia în calcul pentru anul curent. Astfel, în unele luni, unii angajatori vor putea să aplice facilitățile, iar în altele nu. Așadar, la același brut, de la o lună la alta, unii vor avea ba mai mulți, ba mai puțini bani în mână.

Facilitățile din acele sectoare sunt: scutire de impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II

Se abrogă posibilitatea asocierii fără personalitate juridică între un contribuabil plătitor de impozit specific și o persoană fizică sau cu orice altă entitate.

Se reiterează faptul că la calculul diferitelor plafoane legate de salariul minim brut pe țară, când acestea sunt diferențiate, la calculul plafonului se va avea în vedere valoarea cea mai mică a salariului minim brut garantat în plată.