Actual

Vești bune pentru anumiți cetățeni! O parte dintre angajații români vor primi bani în plus la salariu în mai

Programul Național Casa Eficientă Energetic 12.500 de lei Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

În ciuda problemei actuale a salariilor din învățământ, profesorilor li se datorează încă bani din anii anteriori. Aceștia vor primi diferențele de dirigențiere din 2018 până în 2021. Totuși, profesorii sunt în continuare plătiți cu aceeași sumă ca în anii anteriori. Deși statul a majorat salariile lunare ale profesorilor, aceste modificări nu au fost încă puse în aplicare.

Profesorii ar trebui să primească o sumă suplimentară de 122 de lei  trimisă în conturile lor în următoarea lună de plată. Nu este o sumă uriașă și probabil că va fi plătită în numeroase tranșe pentru a preveni problemele cu bugetul școlii. Profesorii sunt jigniți de această abordare și doresc ca situația financiară să fie gestionată mai eficient.

Tot mai mulți profesori părăsesc catedra

Oficialii de stat încearcă să crească salariile profesorilor la niveluri compatibile cu economia actuală prin măsuri prudente și totuși discutabile. Dar numărul educatorilor nemulțumiți crește în fiecare zi. Din cauza incertitudinii și a veniturilor mici, mulți profesori decid să nu mai lucreze în domeniu.

„Am decis să plec din învățământ acum câțiva ani și încă nu regret decizia făcută. Într-adevăr, era destul de lejer programul la școală, cu multe zile libere, însă salariul și faptul că an de an trebuia să îți cauți de muncă era teribil. Am aflat acum că trebuie să primesc ceva bani pentru anii trecuți că am fost diriginte. 122 de lei brut, vă dați seama, eu când am auzit am izbucnit în râs. Nici măcar nu-i primim pe toți odată. Este incredibil ce se întâmplă în țara asta”, povestește un fost profesor, potrivit RomâniaTV.

Nu există destule posturi

Din păcate, în județul Iași se înregistrează o scădere a numărului de școli și de elevi înscriși în instituțiile de învățământ. Numărul școlilor din județul Iași a scăzut semnificativ, potrivit datelor. Iașul a avut mai puțini elevi înscriși în clase, iar școlile din mediul rural au avut mai mult de suferit. Numărul elevilor înscriși în școlile din Iași a scăzut cu aproximativ 5% în ultimii cinci ani, adică cu peste 6.000 de elevi.

Tot mai multe școli sunt închise, iar profesorii renunță, la fel, să mai predea. Cea mai mare bătălie pentru titularizare din țară va avea loc, totuși, în următorul mandat. Chiar dacă există mai puține instituții, tot mai mulți oameni își doresc titularizarea, prin urmare există în mod constant prea puține locuri de muncă pentru candidați.

Profesorii vor primi diferențele salariale  față de anii precedenți în perioada următoare, în ciuda faptului că prea multe informații despre salariile lor nu au fost încă făcute publice. Rămâne de văzut cum se va schimba peisajul educațional și cum se vor comporta profesorii.