Social

Vești de ultimă oră pentru elevi. Sorin Cîmpeanu a anunțat când vor reveni elevii la cursuri

Vești de ultimă oră pentru elevi. Sorin Cîmpeanu a anunțat când vor reveni elevii la cursuri

Vești de ultimă oră pentru elevi. Sorin Cîmpeanu a anunțat când vor reveni elevii la cursuri.

Elevii îşi vor relua cursurile din 8 noiembrie – a anunţat ministrul interimar al educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Modul în care vor decurge orele, cu prezenţă fizică sau online, va fi decis vineri, împreună cu responsabilii din sănătate.

La finalul acestei săpătămâni, mai exact vineri, ar urma să se anunţe nu doar modul în care se vor întoarce elevii la cursuri, ci şi alte aspecte privind desfăşurarea activităţii didactice, între care reducerea numărului de teze şi încheierea mediilor cu doar două note la toate materiile.

Vești de ultimă oră pentru elevi. Sorin Cîmpeanu a anunțat când vor reveni elevii la cursuri

Sorin Cîmpeanu a declarat că în aceeaşi zi va fi aprobat un document în acest sens şi a explicat câte teze va da fiecare ciclu şcolar:

„Elevii de clasa a V-a, a VI-a, a VII-a au teză la matematică şi la limba română, nu aveai ce să scoţi între matematică şi limba română. Elevii de clasa a VIII-a aveau trei teze, rămân doar cu două. Pentru elevii de liceu, ei au patru teze, o singură excepţie – liceele tehnologice care aveau doar trei teze – toate celelate filiere vor avea numărul de teze stabilit de Ministerul Educaţiei, redus de la patru la trei”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Tezele vor putea fi date începând din 6 decembrie şi rămâne la latitudinea fiecărui cadru didactic cum va face ca elevii să aibă timp pentru corectarea situaţiei. De altfel, ministrul a subliniat că ponderea tezei în media semestrială va fi de 25 %, iar susţinerea acesteia se va face obligatoriu cu prezenţă fizică.

„Pentru elevii care nu vor putea să susţină teze cu prezenţă fizică, din motive independente de voinţa lor – şi ne gândim, bineînţeles, la cazuri de infectare sau de carantinare – acest lucru se va putea face, există bază legală, după revenirea la şcoală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul II”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul educaţiei a mai anunţat că, în ultima perioadă, a crescut ritmul vaccinării anti-COVID-19 în rândul elevilor şi a subliniat că aceştia şi părinţii lor au dreptul să ştie care este rata de vaccinare a angajaţilor din şcoli, astfel că toate unităţile de învăţământ trebuie să publice aceste cifre pe site-urile proprii.

Marea mjoritate a părinților și elevilor, 80% din peste 60.000, nu susțin prelungirea semestrului I în perioada 3-14 ianuarie 2022 pentru gimnaziu și liceu, așa cum a anunțat ministrul. Sondajul Consiliului Național al Elevilor mai arată că 90% dintre elevi și părinți nu doresc susținerea tezelor în acea perioadă.