Social

Vesti extraordinare in Romania! Ce se intampla cu numarul cazurilor de Covid-19

Vesti extraordinare in Romania! Ce se intampla cu numarul cazurilor de Covid-19. În România s-au înregistrat ieri 119 noi cazuri de coronavirus, cel mai mic număr de îmbolnăviri de la începutul pandemiei.

Bilanțul infectărilor ajunge astfel la 19.398, dar peste 13.500 de cazuri au fost declarate vindecate. Numărul celor care au murit se menține însă ridicat. Ieri au fost raportate încă 12 de decese, totaul fiind de 1.288.

Autoritățile spun că ne aflăm pe o pantă descendentă a îmbolnăvirilor. Sunt din ce în ce mai puține cazuri grave, iar transmiterea comunitară a virusului este scăzută. Acum este momentul pentru a începe testarea populației în vederea stabilirii gradului de răspândire a infecției.

Ministrul sănătății Nelu Tătaru a semnat ieri ordinul pentru aprobarea efectuării acestui studiu, care va fi coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică. Testarea va avea loc în perioada iunie-septembrie. Se vor recolta 29.000 de probe, iar primele rezultate vor veni la toamnă.

Reporter RRA: Ministrul sănătății Nelu Tătaru a menționat că acest studiu este necesar pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Nelu Tătaru a explicati că Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. În acest sens, Ministerul Sănătății va aloca institutului 1,6 milioane lei pentru achiziția de chituri și reactivi.

Studiul de seroprevalență va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, este vorba despre cei care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare.

Persoanele selectate vor fi dintre cele fără semne și simptome de boală infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale; trebuie să își exprime consimțământul informat de participare la studiu