Social

Vești optimiste după evaluarea ultimei perioade a pandemiei. Ce a propus Arafat

Vești optimiste după evaluarea ultimei perioade a pandemiei. Ce a propus Arafat

Vești optimiste după evaluarea ultimei perioade a pandemiei. Ce a propus Arafat. Începând de luni, 25 ianuarie 2021, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis ridicarea mai multor restricții în Capitală. Inițial, se aștepta ca restricțiile să fie ridicate de sâmbătă, iar Raed Arafat a explicat de ce au fost luate deciziile din acea zi.

Bucureștiul este vizat de restricții specifice scenariului roșu din data de 20 octombrie 2020. Șeful DSU spune că nu este vorba de o relaxare totală, ci reluarea unor activități. HoReCa trebuie să fie responsabilizată să respecte aceste reguli.

Arafat: N-aș zice că ne relaxăm, că nu e corect să spunem că ne relaxăm

„La nivel național, până în acest moment, s-a lucrat pe baza acestor incidențe care au fost stabilite prin Hotărâre de Guvern (sub 1,5 la mie, între 1,5 și 3 la mie și peste 3 la mie). Sunt în fiecare zi localități care ies sau intră (sub restricții – n.r.) fix pe baza acestor incidențe. Cu situația la acest moment, în baza legislației existente și a procedurii care a fost creată – și s-a lucrat cu ea și s-a văzut că aplicând-o s-a reușit, totuși, să ținem sub control situația – s-a luat decizia – și totuși cu o amânare până luni, ca să evităm aglomerația de weekend și să vedem cum merge în următoarele două zile – de a relua unele activități. N-aș zice că ne relaxăm, că nu e corect să spunem că ne relaxăm. E un cuvânt pe care îl folosim toți, dar noi trebuie să înțelegem că se reiau unele activități. HoReCa trebuie să fie responsabilizată să respecte aceste reguli: 30 la sută, nu 50, nu 40, ci 30 la sută, una din trei mese și așa mai departe (…) Până la orele 21:00. Rămân botezuri, nunți interzise, nu se permit, nici nu intrăm în această discuție. Deci, numai de luat masă, atât, și într-un număr limitat. Bineînțeles, dacă se va observa că va începe o creștere și începe din nou să crească incidența în București, această măsură poate să fie automat inversată și închis totul din nou. Comitetul, așa cum astăzi a relaxat, poate peste câteva zile să închidă, dacă incidența crește din nou”, a subliniat Raed Arafat.

Raed Arafat a venit cu o atenționare la nivel național. Dacă se va dovedi că noua tulpină devine agresivă și incontrolabilă, nu exclude posibilitatea ca să existe o modificare a datelor aferente fiecărui scenariu.

Trebuie respectate în continuare regulile

„Din punctul nostru de vedere, important este ca populația să înțeleagă cât de importantă este respectarea regulilor. Și cu tulpina nouă, și cu tulpina veche, măsurile de protecție sunt la fel: masca, distanțare și mobilitate cât mai redusă. Nu este nicio regulă în plus. Și atunci, dacă respectăm aceste reguli, reușim probabil să nu permitem tulpinii noi să se răspândească cum s-a răspândit în alte zone. Și vedem impactul ei”, a spus Raed Arafat.

„La momentul la care vedem și dacă se va întâmpla să vedem că situația nu mai este controlabilă cu aceste incidențe care au fost stabilite anul trecut, clar că poate să se vină cu noi reguli, cu noi incidențe, cu noi propuneri făcute la nivelul Guvernului și să facă obiectul unei modificări a Hotărârii de Guvern, dacă va fi necesar acest lucru. Dar asta, bineînțeles, pe bază de discuții și analize și de discuții cu experții”, a punctat Raed Arafat, potrivit Digi 24.