Economic

Vești proaste pentru români! Se întâmplă chiar înainte de Sărbători. ASTA mai lipsea!

Vești proaste pentru români! Se întâmplă chiar înainte de Sărbători. ASTA mai lipsea!

Vești proaste pentru români! Se întâmplă chiar înainte de Sărbători. ASTA mai lipsea! Ultimele luni au adus majorări la unul dintre alimentele de bază de pe masa românilor, este vorba de pâine, al cărei preţ a crescut cu cel putin 30%, din cauza majorării preţului la grâu, făină şi combustibili.

De la 210 euro per tonă, în vară, preţul grâului a ajuns la bursă la 280-290 de euro, iar cei care lucrează în industria panificaţiei cred că preţul va creşte pentru că cererea este foarte mare pe piaţa internaţională.

De la 209 euro tona, la 1 iulie anul acesta, preţul grâului la bursă a ajuns la 294,75 de euro, ultima cotaţie, cea de ieri, o diferenţă de 86 de euro, care însă nu se va resimţi în conturile fermierilor români, spun producătorii medii din ţara noastră.

Obligaţi să vândă grâul la 800-900 de lei tona imediat după recoltat, cultivatorii regretă pentru că astăzi grâul a ajuns l.300 de lei tona şi este în urcare.

Părerile legate de această creştere sunt împărţite, pentru că sunt femieri care cred că la majorare a condus cererea mare de pe piaţa internaţională, alţii spun că preţul a crescut după ce marii achizitori s-au văzut în depozite cu mare parte din producţia mondială.

Creşterea preţului la grâu a adus desigur aproape dublarea preţului la făină. La pachet au venit preţurile mai mari la energie şi combustibili, ceea ce în Mehedinţi a condus automat la creşterea cu 30% a preţului la pâine.

Rata inflaţiei ar urma să ajungă la 7,5% luna viitoare şi este prevăzută să se tempereze până la 5,9% la sfârşitul anului viitor, potrivit raportului asupra inflaţiei publicat joi de BNR.

BNR subliniază că toate aceste estimări depăşesc prognozele făcute de instituţie în raportul anterior din luna august, ca urmare a majorării preţurilor la energie.

Invitat la „Apelul matinal” al RRA, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a remarcat însă că puseul inflaţionist şi creşterile importante de preţuri au avut loc deja, iar variaţiile care vor urma, vor fi nesemnificative:

Dan Suciu: Marea parte a creşterii este în urmă. Creşterile s-au cam produs. Asta nu înseamnă că de acum încolo vom avea preţuri care coboară. Vor mai fi probabil creşteri de preţuri, dar ele vor fi marginale. Tendinţa de evoluţie a inflaţiei va rămâne cam la acest nivel până la finalul anului, va urma o uşoară scădere până în luna aprilie, când vor ieşi din joc compensările, subvenţiile la energie pe care începem să le încasăm de la 1 noiembrie, când vom avea un vârf în luna aprilie. Dar repet, diferenţa faţă de ce avem acum este una mică. Asta înseamnă că marile creşteri de preţuri sunt în spate.