Lifestyle

Viața de cuplu după apariția copiilor. Cum îți poți salva căsnicia

parinti copil pixabay, sursa foto copilul.ro
sursa foto copilul.ro

Apariția unui copil este unul dintre cele mai frumoase lucruri care se poate desfășura în viața unui om. Întregul univers ai unei persoane se schimbă, iar acum accentul principal este pe copil. Părinții se îngrijorează de orice și doresc ca cel mic să aibă toate lucrurile de care are nevoie. Viața de cuplu poate totuși avea de suferit. Partenerii nu mai sunt atenți unul la altul și își neglijează relația.

Multe cupluri se confruntă cu probleme în urma apariției unui copil. Însă, există anumite sfaturi care te pot ajuta să-ți salvezi căsnicia.

Viața de cuplu și apariția copiilor

Viața de cuplu poate fi neglijată în urma apariției unui copil. În urma acestui eveniment, se produc anumite schimbări de ordin fiziologic, psihologic, relațional și social. Aceste lucruri se produc atât în cazul mamei, cât și a tatălui. Astfel, există anumite schimbări la nivelul relației, pe care cuplurile trebuie să știe cum să le gestioneze.

Majoritatea cuplurilor sunt foarte fericite în urma apariției unui copil. Dar, satisfacția și entuziasmul pot fi înlocuite rapid de oboseală și chiar depresie în cazul anumitor părinți. Acest lucru poate avea un impact negativ la nivelul relației. Este vorba de o perioadă în care te simți vulnerabil. Acest lucru se poate transforma rapid în anxietate.

Echilibrul psihic și sănătatea mentală

Întreaga ta lume se schimbă. Acum prioritatea numărul 1 nu mai sunt nevoile tale sau ale partenerului. Viața ta se rezumă la binele celui mic. Stresul și nopțile nedormite își pot pune amprenta la nivelul echilibrului tău psihic și a sănătății mentale.

Viața de cuplu. „Ei devin solidari pe acest front și se dezvoltă ca părinți. Însă cuplul are de suferit. Depresia post-partum care poate să apară și la ea, și la el, este cea mai frecventă de obicei. Apar destul de multe certuri, pentru că până atunci nu am avut decât discuții ipotetice.” a explicat Alina Iliescu, psihoterapeut.

Probleme în relație

Părinții sunt activi non-stop. Acest lucru pare a fi principala problemă care duce la depresia post-partum. Mamele sunt epuizate în urma nașterii și se confruntă cu anxietate în legătură cu noul rol pe care îl au. Tații resimt un stres destul de puternic. Aceștia au acum pe umeri responsabilitatea de a fi capul familiei. De multe ori, ajung să se simtă neputincioși. Prin aceste probleme la nivel personal, apar certurile în cuplu.

Potrivit experților, părinții au nevoie de relaxare. Aceștia trebuie să pună accent și pe relația lor. Cuplurile nu se mai regăsesc după apariția copilului. Dar, momente de relaxare alături de partener te pot ajuta să-și salvezi relația. „Pentru că acești proaspeți părinți nu se decuplează, trebuie să învățăm să ne decuplăm, să ne relaxăm, să facem lucruri împreună în cuplu.” a spus psihoterapeutul.

Copiii au de suferit 

Un copil fericit și sănătos este cel care trăiește într-un mediu echilibrat, în care părinții se iubesc și se înțeleg. Cuplurile trebuie să înțeleagă că orice acțiune în relație poate dăuna celui mic.

„În general, după ce apare un copil trebuie să ne dăm seama că trebuie să reinvestim în relația de cuplu. Date night, măcar o dată pe săptămâna trebuie să ieșim la o întâlnire cu partenerul de viață. Dacă nu respectăm acest date night, relația va avea de suferit. rată divorțurilor crește destul de mult când apar copiii.” a explicat Alina Iliescu, conform Observator .