Social

Video. Adriana Pistol despre valul 5. Ne pregătim pentru ce e mai rău

Video. Adriana Pistol despre valul 5. Ne pregătim pentru ce e mai rău

Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol,  a susținut, alături de ministrul Sănătății o confesință de presă. Adriana Pistol a apreciat că este posibil ca vârful valului pandemic generat de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 să fie atins mai repede decât în cazul Delta.

„Avem un risc foarte mare a tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută decât tulpina anterioară”, a afirmat Pistol.

Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile consideră că, în perspectiva valului pandemic generat de varianta OMICRON, există  mai multe vulnerabilităţi: 60% din populaţia cu vârsta de peste 65 de ani şi din cea cu boli cronice nu este vaccinată, doar 25% dintre vaccinaţi au şi doza booster, desfăşurarea cu dificultate a anchetei epidemiologice din cauza necompletării formularului de localizare a pasagerului de către persoanele intrate în ţară într-o proporţie foarte mare şi întârzierea implementării certificatului COVID.

 Numărul de cazuri de îmbolnăvire ar putea depăşi 25.000 pe zi

 

„Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile). Nu înseamnă că vom avea 25.000 de cazuri (n.r. estimate). S-ar putea să fie mult mai multe decât atât. Panta ascendentă a numărului de cazuri este posibil a avea o creştere exponenţială, dat fiind vulnerabilităţile menţionate. Dacă certificatul COVID ar fi introdus, panta ar fi mult mai lină, permiţând unităţilor sanitare să facă faţă. (…) Este posibil ca nivelul maxim de încărcare a sistemului sanitar să fie atins între 27 şi 41 de zile de la începutul valului cinci (…). Este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie Omicron să depăşească 50% din numărul săptămânal de tulpini secvenţiate (…) şi s-ar putea ca aceasta să devină dominantă şi la sfârşitul lunii să devină comunitară. Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecţie mai scăzută a vaccinului, chiar şi la persoanele cu schemă completă, duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într-o perioadă scurtă de timp”, a adăugat Pistol.

Adriana Pistol a explicat că este posibilă infectarea în număr foarte mare a persoanelor nevaccinate cu vârsta de peste 60 de ani.

„Chiar şi în situaţia în care severitatea variantei Omicron va fi mai redusă decât cea a variantei Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi suprasolicitată, cel puţin la nivelul înregistrat în valul precedent, din luna octombrie 2021. Infectarea masivă poate determina absenteismul de la locul de muncă a personalului sanitar şi nu numai, ceea ce poate afecta economia ţării. Deşi simptomatologia este posibil să fie absentă sau minimă în rândul personalului sanitar vaccinat, testarea pozitivă va duce la izolarea acestora la domiciliu. Este posibilă răspândirea rapidă nosocomială în secţiile de spital non-COVID”, a mai spus şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile.

Adriana Pistol a prezentat trei scenarii de impact asupra sistemului sanitar în cadrul valului cinci, şi a apreciat că, în cazul cel mai sever, în 27 de zile vor fi ocupate cele 25.000 de paturi disponibile pentru pacienţi COVID. De asemenea, în scenariul cel mai pesimist, 1.500 de paturi ATI vor fi ocupate în 20 de zile.