Lifestyle

Video. Într-un an, teroriștii Al Qaeda ar putea amenința SUA. Declarațiile generalului care a luat măsuri ca Donald Trump să nu pornească un nou război mondial

Video. Într-un an, teroriștii Al Qaeda ar putea amenința SUA. Declarațiile generalului care a luat măsuri ca Donald Trump să nu pornească un nou război mondial

Președintele Comitetului Șefilor de Stat Major din armata SUA, generalul Mark Milley, a declarat că teroriștii Al Qaeda din Afganistan ar putea amenința SUA în decurs de 12 luni, relatează The New York Times.

suaMark Milley și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au fost audiați, marți, în Comisia militară din Senatul american pe tema retragerii din Afganistan.

Milley a susținut că talibanii nu au rupt legăturile cu Al Qaeda și că rămân, în continuare, o organizație teroristă.

„O grupare Al Qaeda sau Stat Islamic care s-a refăcut și aspiră să atace SUA este o posibilitate foarte reală”, a spus Milley.

Generalul a estimat că în următoarele 12 – 36 de luni ar putea apărea condițiile pentru ca aceste grupări să-și desfășoare activitatea în spații neguvernate. Generalul a spus că SUA vor continua să își apere cetățenii de atacurile teroriste din Afganistan dar că misiunea este, în prezent, mai dificilă.

Mark Milley, 63 de ani, este consilierul militar cu funcția cea mai înaltă al actualului președinte SUA, Joe Biden. Acesta este șeful Comitetului Șefilor de Stat Major, care este format din cei mai înalți opt oficiali militari.

Generalul nu face parte din lanțul de comandă militară și nu comandă forțelor SUA dar el asigură legătura dintre Casa Albă și Pentagon. Milley are gradul de general cu patru stele și ocupă funcția actuală încă din octombrie 2019, din vremea administrației Trump.

Milley se temea că Trump ar putea porni un război mondial

În ultimele săptămâni, numele său a fost deseori pomenit în spațiul public, după ce o carte a jurnalistului Bob Woodward a arătat cum Milley a făcut demersuri pentru a preveni scenariul în care Donald Trump pornește un conflict militar în ultimele zile de mandat.

Mark Milley i-a contactat pe responsabilii militari din China în contextul îngrijorărilor legate de comportamentul lui Trump, în perioada care a precedat insurecția de la Capitoliu.

După publicarea acestor informații, republicanii din Congres au cerut demiterea generalului.

Însă Milley și-a apărat acțiunile, afirmând că apelurile cu partea chineză fac parte din responsabilitățile sale de menținere a stabilității strategice.

După evenimentele din 6 ianuarie 2021(atacul asupra Capitoliului), generalul Mark Milley, președintele Comitetului Șefilor de Stat Major și cel mai important consilier militar al președintelui în funcție la acel moment, Donald Trump, a acționat în secret pentru împiedicarea președinteluui de a lansa arme nucleare.

Această dezvăluire apare într-o nouă carte scrisă de legendarul jurnalist Bob Woodward și de reporterul veteran de la Washington Post, Robert Costa și se numește „Peril” („Pericol iminent”)

În contextul insurecției ratate asupra Legislativului american, scriu autorii, generalul Milley era sigur că președinte „suferise o gravă deteriorare a facultăților mintale în urma alegerilor și era aproape maniac, țipând la oficiali și construindu-și propria realitate alternativă despre nesfârșite conspirații electorale”.

Milley se temea că Trump putea să acționeze imprevizibil

„Nu știi niciodată care este factorul declanșator al unui președinte”, le-a mărturisit generalul colaboratorilor săi de rang înalt.

Drept urmare, generalul a recurs la măsuri extraordinare: a convocat o reuniune secretă în biroul său de la Pentagon în data de 8 ianuarie pentru analiza procedurii de acțiune militară, inclusiv lansarea armelor nucleare. Milley le-a cerut oficialilor militari de rang înalt să nu accepte ordine din partea nimănui dacă el însuși nu este implicat.

„Nu contează ce vi se spune, urmați procedura. Efectuați pașii prevăzuți în procedură. Iar eu sunt parte a acestei proceduri”, a spus el.

Apoi a dat ocol încăperii și a privit fiecare ofițer în ochi, cerându-i să confirme verbal că a înțeles ce are de făcut.

Generalul american avusese deja două discuții pe linia securizată cu generalul chinez aflat în cea mai înaltă funcție militară, care era în alertă din cauza haosului din Statele Unite.