Categories: Lifestyle

VIDEO. Mirela Vaida a dat rețeta pentru COZONAC moldovenesc. „O facea mama când eram acasă”

Mirela Vaida a dat rețeta pentru COZONAC moldovenesc. „O facea mama când eram acasă”

Toată lumea știe că moldovencele gătesc bine, iar cozonacul pregătit de ele este extrem de delicios. Pentru că mai sunt câteva săptămâni până la Crăciun, Mirela Vaida a oferit tuturor gospodinelor o rețetă de cozonac moldovenesc.

Cozonacul este vedeta sărbătorilor tradiționale românești. Nu contează să fie doar pufos, ci să aibă și o umplutură delicioasă, iar rețeta de cozonac prezentată de Mirela Vaida este ceea ce trebuie. Cozonacul preparat după rețeta mamei vedetei va fi pufos și va avea multă umplutură.

„Este o reteta pe care o facea mama cand eram acasa. Asa o stiu de la ea, asa o s-o fac si eu. Este vorba despre cozonac moldovenesc cu umplutura de nuca si rahat“, a spus prezentatoarea de la Acces Direct.

Ingrediente aluat cozonac:

  • 2 kg de faina alba
  • apa minerala
  • sare
  • zahar
  • drojdie umeda sau uscata, care se dizolva in lapte cald un pic de unt gras si smantana grasa
  • o lamaie data pe razatoare
  • esente
  • 6 oua
  • lapte cald

Mod de preparare aluat:

“In primul rand o sa presor sarea peste faina, dupa care o sa pun zaharul in cuibusor. Apoi punem drojdia dizolvata in laptic cald si amestecam. Sa stiti ca eu nu am cantitati, la mine totul se face din ochi. Eu nu fac retete profesionale, le fac asa dupa mintea mea.

O sa pun acum untul, taiat cubulete. Este un unt gras si o sa-l amestec aici, cu faina si cu lapte. O sa mai pun si cateva linguri bune de smantana. Amestesc si dupa aceea pun ouale. La cozonacul moldovenesc se pun foarte multe oua. Mama, de exemplu, punea cate patru oua la un kilogram de faina sau chiar cinci. Eu o sa pun sase oua.

Apoi adaug, pe rand, 6-7 galbenusuri si amestecam. Mai pun si pun lapte, sa se omogenizeze. Pun lamaia rasa si amestecam bine. Adaug un pic de esenta de rom, portocala si lamaie. Incepem sa omogenizam, mai punem putin lapte si apa minerala, pentru a afana acest aluat. Deja incep sa framant coca.

Este galben de la galbenusurile de oua, asa se face in Moldova. Eu nu l-am facut cu foarte multe oua, dar tot se cunoaste si vede, pentru ca asa se trebuie sa arate un cozonac. O sa-l las la dospit vreo ora, acoperit“, a spus Mirela Vaida pe contul ei de Youtube, potrivit giveawayromania.com.

Ingrediente umplutura:

  • rahat taiat cubulete, dat prin zahar pudra
  • 1 kg de miez de nuca
  • zahar
  • cacao
  • lapte
  • esente
  • stafide

Preparare umplutura cozonac moldovenesc

„Luam miezul de nuca, punem zahar si cacao si amestecam. Turnam cate un pic de lapte si trebuie sa iasa o pasta grosuta. Nu foarte lichida, pentru ca trebuie sa se aseze bine pe foaia de cozonac. Invartim, pana se omogenizeaza foarte bine.

Adaugam putina esenta de rom, de lamaie si de portocala si invartim. O sa il lasam asa, sa se omogenizeze. Luam o bucata de unt si ungem tavile, ca sa nu se lipeasca cozonacul.

Dupa ce a crescut aluatul, il iau si il impart in patru, deoarece o sa fac doi cozonaci impletiti. Incepem sa intindem aluatul si punem multa umplutura de nuca pe fiecare bucata. Acum, peste umplutura, punem rahat si stafide. Apoi rulam fiecare bucata si impletim, doua cu doua, si ii punem in tavi.

Ii mai acoperim inca zece minute, timp in care incalzim cuptorul. In acest timp, am pus un galbenus cu ulei de masline, cu care vom unge cozonacii inainte sa ii punem la cuptor. La copt, ii lasam aproximativ 45 de minute”, a mai spus Mirela Vaida.

 

Mocanu Maria

Mă numesc Maria Mocanu! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 13 ani, cu nenumărate articole publicate despre vedete, mondenități, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale. Multe dintre materialele scrise de mine au avut la bază subiecte la zi din evenimentele la care am participat și din care mi-am conceput articolele publicate în spațiul online. Vă mulțumesc pentru aprecieri, dar și criticile aduse sunt constructive pentru mine.

Recent Posts

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

3 ore ago

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

5 ore ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

7 ore ago

Ce este praful saharian? Cum ne afectează respirația

În ultimele zile, zvonurile legate de praful saharian care a ajuns în România au generat…

9 ore ago

Ce alimente conțin cei mai mulți aditivi? Există risc de cancer

Produsele din comerț conțin frecvent aditivi alimentari, în special cele care sunt ambalate. Aditivii sunt…

11 ore ago

Joia Mare 2024. De ce se vopsesc ouăle astăzi?

În Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia Patimilor, gospodinele se dedică vopsirii ouălor,…

12 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.