Diverse

Video. Sidney a dat startul începutului de an. Ce se întâmplă în alte orașe

Video. Sidney a dat startul începutului de an. Ce se întâmplă în alte orașe

Cu obişnuitul său spectacol pirotehnic reflectat în apele din portul oraşului, lângă operă, Sydney a dat startul petrecerilor din toată lumea într-un stil vintage. Dar nu vor exista astfel de focuri de artificii în locuri consacrate din întreaga lume, precum Arcul de Truimf din Paris, Big Ben din Londra sau Turnurile Petronas din Kuala Lumpur.

La Sydney, cozile s-au format de dimineaţă pentru a urmări jocul de artificii din port, unul dintre cele mai populare în lumea întreagă.
Scott Morrison, prim-ministrul australian, le-a spus compatrioţilor să se bucure de această seară. Premierul statului New South Wales, Dominic Perrottet, a declarat că a decis să nu anuleze evenimentul pentru că spitalele fac faţă valului Omicron.

„Poziţia noastră rămâne incredibil de puternică”, le-a spus el jurnaliştilor.

Evenimentul de Anul Nou a fost menţinut în Times Square din New York, dar mulţimea care va număra secundele până la trecerea în noul an va reprezenta un sfert din mărimea obişnuită, participanţii urmând să poarte mască, distanţaţi social şi cu dovada vaccinării la îndemână. Reuniunea din Times Square, cu 15.000 de participanţi, va fi totuşi o mare îmbunătăţire faţă de cea de anul trecut, când audienţa a fost doar de câteva zeci de persoane.

Africa de Sud, vești bune

Cea mai bună veste a sfârşitului de an a dat-o Africa de Sud, respectiv că varianta Omicron a trecut de vârf şi nu a adus o creştere a numărului de decese. Autorităţile au ridicat prompt interdicţia de circulaţie pe timp de noapte şi au permis ca trecerea în Noul An să fie sărbătorită.

„Sunt încântat că nu trebuie să mă întorc la hotel. Putem să umblăm pe această plajă superbă şi să vedem dacă nu va fi şi o petrecere”, a declarat un turist.

Pentru al doilea an la rând, în Coreea de Sud, o ceremonie de batere a clopotelor de la miezul nopţii a fost anulată iar autorităţile au anunţat o prelungire cu două săptămâni a regulilor stricte de distanţare pentru a combate o creştere persistentă a numărului de infectări.

În districtul Shibuya din Tokyo, celebrările au fost interzise, iar premierul Fumio Kishida le-a cerut oamenilor să poarte măşti şi să limiteze numărul în care vor participa la petreceri.

China, ţara unde a apărut coronavirusul în ultima parte a lui 2019, este în stare de alertă, iar în cele mai multe oraşe evenimentele de Revelion au fost anulate. În schimb, Coreea de Nord a promis că va organiza un foc de artificii la miezul nopţii, în piaţa Kim Il Sung din Phenian.