Info Actual

Info Actual > Diverse > Viermii de făină, hrana viitorului? Prima insectă declarată bună de mâncat în Europa
Diverse

Viermii de făină, hrana viitorului? Prima insectă declarată bună de mâncat în Europa

Viermii de făină, hrana viitorului? Prima insectă declarată bună de mâncat în Europa

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor  a anunțat, miercuri, că a dat undă verde pentru comercializarea în scopul de consum a viermilor de făină.

Această insect este prima declarată sigură pentru a fi mâncată de om.

Așadar, în unele restaurant și chiar fast food-uri se vor prepara în curând burgeri, paste sau biscuiți din viermi de făină în stadiu de larvă.

Totuși, cei care au alergii la creveți și la acarieni ar putea reacționa și la această insectă, mai precizează sursa citată.

Potrivit AESA, viemii de făină vor putea fi comercializați în toate supermarketurilor din Europa.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (AESA) a luat această decizie în urma unui studiu, la cererea companiei franceze Micronutris, care are ca obiect de activitate producția de insecte pentru consum.

Viermii de făină, hrana viitorului?

Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grăsimile și fibrele, oferind pentru viitor o potențială sursă de mâncare sustenabilă și cu un nivel scăzut de emisii de carbon.

Ideea de a comercializa preparate din acești viermi este de mai mult timp, dar nu s-au putut scoate pe piață din cauza lipsei unei aprobări unitare la nivel european.

Astfel de produse sunt interzise la vânzare în Franța, Germania, Italia, Spania și în alte țări europene. Fără aprobarea AESA, ele nu pot fi vândute nicăieri pe continent, însă decizia de azi poate schimba cu totul lucrurile.

Hrana pe bază de insecte este privită de mult timp ca soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industria alimentară.

Cum se consumă viermele de făină

Viermele de făină este stadiul de larvă al insectei Tenebrio molitor, specie care aparține familiei Tenebrionidae. Ei sunt crescuți în ferme și hrăniți cu făină de grâu sau tărâțe, deși sunt omnivori.

Când ouăle ajung în stadiul de larvă, sunt fierte în apă timp de 5 minute, apoi deshidratate în cuptoare, împachetate și stocate.

Viermele de făină poate fi consumat ca aperitiv și vine într-o gamă variată de arome. Alternativ, poate fi transformat în pudră, ca ingredient pentru deserturi.

Una din companiile producătoare a furnizat și o rețetă de brioșe cu viermi de făină, care folosește cacao, margarină, ouă, iaurt făină și, bineînțeles, pudră de viermi de făină, potrivit digi24.ro