Diverse

Vietnam: Peștera Son Doong care poate găzdui un grup de clădiri newyorkeze cu zgârie-nori de 40 de etaje

Vietnam: Peștera Son Doong care poate găzdui un grup de clădiri newyorkeze cu zgârie-nori de 40 de etaje
mediafax.ro

În Parcul Național Phong Nha-Ke Bang (înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO), provincia Quang Binh, din Vietnam se află cea mai mare peșteră din lume, ascunsă în inima junglei.

Vietnam: Peștera Son Doong care poate găzdui un grup de clădiri newyorkeze cu zgârie-nori de 40 de etaje

Peștera Son Doong a fost descoperită întâmplător și a fost deschisă în urmă cu 9 ani publicului pentru vizitare. Săpat şi erodat de milioane de ani, labirintul subteran se înalţă pe alocuri până 200 de metri, spaţiile sale putând găzdui chiar şi un grup de clădiri newyorkeze cu zgârie-nori de 40 de etaje.

Peștera Son Doong are în interior:

un tunel de peste 5 kilometri lungime, 200 de metri înălțime și 150 de metri lățime. Cu aceste dimensiuni, peștera Son Doong preia de la peștera deer din Malezia titlul de cea mai mare sală a unei peșteri din lume

o barieră de calcit de 90 de metri înălţime, aşa-numitul „Marele Zid al Vietnamului”

stalagmite şi stalactite gigantice

FOTO evz.ro

Această peșteră a fost descoperită în anul 1991, atunci când un culegător local, Ho Khanh, a descoperit accidental intrarea în peşteră. El a descoperit o deschidere într-o stâncă de calcar, din care ieșeau nori. Din interiorul peșterii se auzea sunetul unui râu care curgea, însă nu a fost curios să descopere mai multe. Localnicii erau îngroziți de sunetele care se auzeau din stânca de calcar și credeau că în interior ar fi de fapt o casă a spiritelor rele. Deoarece omul nu a găsit și a doua oară intrare în peșteră, descoperirea a fost dată uitării pentru aproape 20 de ani, adică până în anul 2009.

În anul 2009, zvonurile cu privire la un loc bântuit din provincia Quang Binh a Vietnamului a determinat o echipă de specialiști conduși de Howard Limbert, de la British Cave Research Association,  să meargă la locul cu pricina și să efectueze studii mai ample.  Echipa de cercetăroti a fost însoțită de Khanh. Peștera Son Doong a fost cercetată de specialiști iar apoi, în 2013, ea a fost deschisă publicului larg.

Peștera este situată în apropiere de granița Laos-Vietnam. Ea are un mare râu subteran ce trece prin interiorul său. Potrivit lui Howard Limbert, această peșteră este de 5 ori mai mare decât peștera Phong Nha, considerată anterior cea mai mare peșteră din Vietnam, scrie Wikipedia.org

Organizarea tururilor de vizitare a peșterii

Pentru a organiza tururi de vizitare în peșteră, a fost autorizată doar o singură agenţie de turism, respectiv Agenția Oxalis.

Organizarea tururilor de vizitare a avut ca scop limitarea numărului de vizitatori pentru evitarea greşelilor făcute în locuri emblematice ale ţării, cum ar fi Golful Ha Long sau plajele din Nha Trang, ameninţate de turismul de masă înainte de pandemia de coronavirus. Așadar, doar câteva sute de vizitatori intră în Son Doong în fiecare an.

Cât costă să vizitați această peșteră

O vizită costă 50 de euro, iar pentru 4 zile de explorare, vizitatorii plătesc 2.500 de euro.

De veniturile încasate din vizitarea peșterii beneficiază în principal populaţia locală, un avantaj în această regiune centrală îndepărtată şi deosebit de săracă a ţării.

Raportul UNESCO referitor la acest ecosistem

Potrivit unui raport din anul 2019 al UNESCO, ameninţările la adresa acestui ecosistem unic sunt în continuare considerabile. De aceea, un proiect de telecabină spre Son Doong a fost abandonat, dar altul, având drept scop accesul la o peşteră situată la 3,5 kilometri distanţă este încă în curs de analizare.

În acest context, UNESCO a avertizat că un astfel de proiect ar putea provoca „o schimbare radicală în natura ofertelor turistice propuse (…) şi va avea cu siguranţă un impact ireversibil asupra mediului în mare parte virgin” al sitului.

Și experţii sunt la fel de îngrijoraţi întrucât pandemia a afectat puternic turismul din Vietnam. Numărul vizitatorilor străini a scăzut cu aproape 80% în anul 2020 în raport cu anul 2019, anul în care ţara a primit 18 milioane de vizitatori străini, un record.

Potrivit evz.ro, miza economică este de aşa natură încât, de îndată ce criza sanitară se va încheia, Vietnamul ar putea ceda în faţa celor care propun astfel de proiecte, ceea ce ar conduce la apariţia unor infrastructuri în jurul peşterilor parcului, avertizează experţii.

Un consultant care a lucrat la un proiect de turism durabil în Vietnam, Peter Burns, a explicat că autorităţile au pus în aplicare „politici de protecţie foarte bune, însă adesea le ignoră” şi nu ţin cont de ele în realitate.