International

Viktor Orbán: ”Situaţia este mai gravă ca niciodată!”. Legături periculoase: Soros e un speculant, iar Trump poate aduce pacea

Viktor Orbán: ”Situaţia este mai gravă ca niciodată!”. Legături periculoase: Soros e un speculant, iar Trump poate aduce pacea
Foto: capital.ro

”Două puteri nucleare intenţionează să facă uz de muniţie cu uraniu în vecinătatea Ungariei, ceea ce ne arată că situaţia este mai gravă ca niciodată”, a declarat, ieri, premierul ungar Viktor Orbán, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public de radio Kossuth.

Premierul ungar a mai declarat: ”Gravitatea situaţiei este cel mai bine ilustrată de faptul că preşedintele SUA spune deja că nu putem avea nimic împotriva dotării Ucrainei de către Statele Unite cu muniţie având conţinut de uraniu, iar preşedintele Rusiei răspunde că „după faptă şi răsplată”.

Psihoza războiului

Viktor Orbán a subliniat faptul că războiul nu poate fi soluţionat pe câmpul de luptă, iar încetarea focului şi tratativele de pace sunt în interesul lumii, al Europei şi al Ungariei. Premierul a declarat că situaţia de război devine din ce în ce mai gravă, „există multe elemente imprevizibile”.

În astfel de situaţii, structurile şi liderii responsabili de securitatea Ungariei trebuie să fie tot timpul în stare de alertă, pentru a fi gata de acţiune, indiferent de ceea ce se întâmplă, de aceea la reuniunea Consiliului de Apărare a Ţării s-au dat dispoziţii specifice ministrului apărării, şefului Marelui Stat-Major şi ministrului de interne, a precizat Viktor Orbán.

Prim-ministrul a menţionat că activitatea diplomatică va fi de asemenea intensificată, iar „aici nu avem şanse formidabile”, deoarece în Europa există o „psihoză a războiului. Opinia majoritară este că acest război poate fi încheiat şi decis pe câmpul de luptă”.

E nevoie de diplomație

În acelaşi timp, Viktor Orbán a subliniat că poziţia Ungariei este că nu există o soluţie la acest conflict pe câmpul de luptă, „controlul asupra evenimentelor trebuie preluat de la militari, diplomaţia trebuie lăsată să acţioneze, politicienii să negocieze, să vină o încetare a focului şi între timp să înceapă tratativele de pace”.

Acest lucru este în interesul lumii, al Europei şi al Ungariei, a punctat premierul Ungariei, care a adăugat că, în cazul încheierii păcii, sau cel puţin în cazul încetării focului, „inflaţia ar reveni la normal, poate chiar va dispărea”. Viktor Orbán a mai afirmat că NATO a fost prudentă până acum şi că poziţia NATO era identică cu cea a diplomaţiei ungare, deoarece NATO a decis să nu participe la acest conflict militar, să nu trimită arme în Ucraina şi să nu planifice nicio acţiune militară. Ceea ce se întâmplă acum – livrări de arme, transfer de informaţii, sprijin militar pentru ucraineni – este o decizie luată la nivelul statelor membre.

Soros, marele speculant

Premierul ungar a declarat: ”Occidentul a crezut că ruşii pot fi învinşi militar dacă armata ucraineană luptă, iar Occidentul îi furnizează arme, echipamente şi informaţii. Aici avem de a face cu o strategie greşit calibrată, prost apreciată şi ratată”, al cărei rezultat este că războiul continuă, se adânceşte şi se extinde, a spus Viktor Orbán.

Premierul a subliniat: „în război întotdeauna există speculanţi”, iar George Soros este „un speculant de război care speră să obţină câştig financiar cu preţul unor imense pierderi umane”. Cu toate acestea, promotorii păcii vor avea dreptate, astfel că Ungaria se află de partea cea bună, a adăugat premierul ungar. Viktor Orbán a spus că susţinătorii păcii au făcut ceea ce trebuie şi din punct de vedere moral, iar în cele din urmă ei vor avea dreptate faţă de majoritatea pro-război, poziţia lor va deveni cea generală, sau cel puţin majoritară în lumea occidentală.

Trump, omul păcii

Prim-ministrul a remarcat că este îngrijorător faptul că a fost iniţiată o procedură judiciară împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, „deoarece, dacă există un om în lumea occidentală de astăzi care poate să pună capăt acestui război şi să facă pace”, el este acela, iar interesul Ungariei ar fi ca SUA să fie condusă de o persoană care susţine pacea.

Viktor Orbán a mai explicat: este nevoie de protejarea situaţiei financiare a familiilor, a pensionarilor, de reducerea cheltuielilor generale şi protejarea locurilor de muncă. În plus, în vremuri de război, contează unde îşi păstrează oamenii economiile: „în vreme de război ţara are de câştigat dacă populaţia îşi păstrează economiile în trezoreria statului sau în bonuri de tezaur” – a spus premierul ungar, care a adăugat: „cei care ajută ţara prin disponibilitatea lor de a-şi păstra economiile în bonuri de tezaur sau obligaţiuni, trebuie să poată profita de acest lucru”, trebuie să primească o dobândă mai mare decât cea a depozitelor bancare. Prim-ministrul a subliniat că au fost luate măsuri pentru a-i convinge pe oameni să îşi transforme economiile bancare în obligaţiuni de stat şi bonuri de tezaur, de aceea sunt oferite dobânzi mari pentru titlurile de stat şi se impozitează economiile bancare. Această măsură este una temporară, ea va fi menţinută pe durata războiului, urmând să fie eliminată după terminarea acestuia, a precizat premierul Ungariei.

Ecologia care scumpește

Şeful guvernului de la Budapesta a mai declarat că există o serie de măsuri economice asupra cărora Comisia Europeană deţine controlul, iar Bruxelles-ul a decis că Ungaria trebuie să majoreze accizele la benzină şi motorină. În esenţă, este vorba despre scumpirea carburanţilor din motive ecologice, legate de protecţia mediului, pentru ca oamenii să consume mai puţin, a explicat Viktor Orbán.

Premierul ungar a precizat că această măsură nu se referă doar la combustibili, ci şi la ambalaje şi sticle, pentru care trebuie întocmită o evidenţă, trebuie monitorizat parcursul lor, ceea ce presupune diverse costuri, prin urmare va creşte şi preţul prelucrării deşeurilor. Viktor Orbán a mai spus că aceste reglementări sunt inutile, ireale, inoportune, deoarece în condiţiile inflaţiei generate de război, când există dificultăţi economice, împovărarea bugetelor statelor membre cu decizii economice greşite venite de la Bruxelles este o eroare gravă. Întrucât toate acestea slăbesc economia, în timp ce războiul însuşi slăbeşte economiile naţionale, guvernul încearcă să injecteze un nou dinamism, noi energii şi un nou elan în economia ungară, pregătind un plan de acţiune pentru protecţia economiei şi „pentru a contracara deciziile eronate impuse de Bruxelles”, a afirmat premierul Ungariei.

Puciul ”imigranților”

Viktor Orbán a adăugat: la şedinţa de informare a Guvernului, care va avea loc săptămâna viitoare, ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului, Gergely Gulyás, va prezenta măsurile de sprijinire a economiei şi a oamenilor, prin care se doreşte echilibrarea efectului directivelor greşite de la Bruxelles. Referindu-se la proiectul UE privind cotele obligatorii de imigranţi, Viktor Orbán a spus: Ungaria şi Polonia au votat împotriva deciziei, „un aviz negativ temperat fiind exprimat de Slovacia, Bulgaria, Malta şi poate Lituania”, ceea ce înseamnă că mai multe ţări au arătat că nu sunt de acord. În ultimii ani părea că atenţia factorilor de decizie de la Bruxelles poate fi deturnată de la redistribuirea obligatorie a imigranţilor spre protecţia frontierelor, „pentru că această situaţie nu poate fi rezolvată prin distribuire, ci prin apărarea frontierelor externe ale Europei”, a opinat premierul Ungariei.

În schimb, „acum apare dintr-o dată o decizie, asemenea unui puci, care spune că ţările care nu primesc migranţi vor fi obligate să o facă”. Se elaborează reglementări care rezervă Bruxelles-ului dreptul de a preciza câţi migranţi va distribui, a explicat Viktor Orbán.

Imperiul lui Soros contraatacă

Există o legătură între faptul că „George Soros a predat recent conducerea imperiului său fiului său, care a spus că vrea să se implice în mod mult mai direct în America şi în Europa” iar „imperiul Soros a şi lansat un contraatac” – a spus a afirmat Viktor Orbán.

Premierul ungar a adăugat: „imperiul Soros a ripostat printr-o decizie foarte rapidă, asemenea unui puci, a impus majorităţii ţărilor europene aceaste cote obligatorii de imigranţi”. Viktor Orbán a mai declarat: de când a fost luată această decizie, „în lumea imigranţilor s-a răspândit vestea, prin reţeaua imperiului Soros, că situaţia s-a schimbat, Europa îi aşteaptă”, astfel încât cei care trec ilegal frontiera au prins curaj, devenind tot mai agresivi la graniţa sudică a Ungariei. Premierul ungar a subliniat: „noi vrem să spunem doar că germanii ar trebui să aibă dreptate în Germania, iar ungurii în Ungaria, adică germanii să facă o politică migraţionistă aşa cum vor ei”. Ungaria însă consideră că acest experiment este riscant, că apar numeroase probleme în condiţiile în care sosesc imigranţi în număr mare şi în mod ilegal, pe deasupra, dintr-o altă cultură, „iar noi nu vrem să ne asumăm acest risc” – a mai declarat Viktor Orbán.