Culinar

Vin fiert pentru masa de Crăciun, o altfel de rețetă. Aflați și care sunt beneficiile vinului alb și roșu asupra organismului

Vin fiert pentru masa de Crăciun, o altfel de rețetă. Aflați și care sunt beneficiile vinului alb și roșu asupra organismului
monitorulcluj.ro

Cu toate că, în general, specialiștii vorbesc de efectele negative ale alcoolului pentru organism, este important de știut și faptul că acesta, cum ar fi vinul (dar, de bună calitate) are și beneficii asupra sănătății în cazul în care acesta este consumat cu moderatie.

Valoarea nutritivă a vinului roșu

Chiar dacă sunt prezente în cantități mici, vinul roșu conține următoarele vitamine și minerale. Astfel:

  • Potasiul- ajută la reglarea ritmului cardiac, precum și la sinteza acidului proteic si nucleic, la producerea de energie si transformarea zahărului din sânge în glicogen;
  • Fosforul – ajută la transformarea mâncării ingerate în energie. Fosforul ajută, de asemenea, funcția renală, multiplicare celulară, metabolismul și susține contracțiile musculare ale inimii;
  • Colina – ajută la menținerea sănătății generale;
  • Fluorul – este un mineral care poate preveni apariția cariilor și mentine smalțul dinților puternic;

De asemenea, vinul roşu contribuie, la consolidarea sistemului imunitar, prin conținutul bogat în minerale (potasiu, calciu, magneziu), dar și în vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 şi B6, ajută sistemul nervos şi menţine sănătatea pielii precum şi tonusul muscular.

Valoarea nutritivă a vinului alb

Totodată, vinul alb conține și el o serie de nutrienți, vitamine și minerale  esențiale pentru organismul uman. Astfel:

  • Magneziul, calciul, zincul, fosforul- sunt nutrienți importanți pentru organism;
  • Complexul de vitamine B (respectiv) B2, B3, B6 –  este esențial pentru o bună funcționare a organismului;
  • Potasiul – sprijină sănătatea celulelor
  • Manganul – pentru sănătatea nervilor, săătatea sistemului imunitar și reglarea nivelului de zahăr din sânge;
  • Fierul este parte a hemoglobinei, o proteină care transportă oxigenul în toate celulele corpului, potrivit medlife.ro.

Pe lângă toate aceste beneficii, consumul unui pahar de vin:

  • crează o stare de bine, de relaxare,
  • îmbunătățește digestia,
  • stimulează apetitul și poate ajuta la restabilirea echilibrului nutrițional,
  • furnizează energie pentru organism.

Vin fiert pentru masa de Crăciun, cu lămâi și portocale

Ingrediente

Mod de preparare pentru 12 porții

  • Se curăță coaja de la trei lămâi și o portocală
  • Se storc citricele curățate (lămâile și portocala)
  • Se taie cojile în felii subțiri, se acoperă și se păstrează pentru decor.
  • Se toarnă vinul într-o oală, se adaugă coaja de citrice, sucurile, cuișoarele și batoanele de scorțișoară. Se aduce vinul la punctul de fierbere, se pune zahărul (după gust), apoi se acoperă pentru aproximativ o oră.
  • Se strecoară și se servește fierbinte, decorat cu feliile de portocală și lămâie, scrie maryberry.ro.