Diverse

Vine Moș Nicolae, cu cadouri. Dar ce nu aveți voie să dăruiți niciodată!

Vine Moș Nicolae, cu cadouri. Dar ce nu aveți voie să dăruiți niciodată!

Prin tradiție, noaptea de 5 spre 6 decembrie este așteptată cu sufletul la gură atât de cei mici, cât și de cei mari. Există însă și lucruri care nu se dau niciodată drept cadou, scrie retetesivedete.ro.

Moș Nicolae nu este doar ocrotitorul copiilor, el este și apărătorul celor nevoiași,al marinarilor, al brutarilor și al fetelor necăsătorite.

Pentru venirea lui Moș Nicolae, toată lumea își lustruiește ghetuțele și speră că vor primi cadourile dorite, nimeni nu vrea doar o nuielușă.  Însă de această sărbătoare nu puteți dărui orice. Tradiția spune că nu se oferă în dar obiecte ascuțite și nici de culoare neagră. Sub nici o formă să nu faceți cadouri produse de machiaj sau bijuterii, pentru că posesorul va avea doar ghinion. Și, mai ales, nu uitați să le spuneți la mulți ani celor care își sărbătoresc onomastica.

Sfântul Nicolae ne arată cum va fi iarna

Dacă nu ninge în această zi, iarnă va fi blândă. Tot tradiția populară spune că ziua de 6 decembrie marchează începutul iernii.  În cazul în care ninge, se crede că sfântul Nicolae își scutură barba.

Dacă este frumos afară, se spune că moș Nicolae a întinerit și vom avea o iarnă blândă. În noaptea care precede sărbătoarea sfântului Nicolae cei bătrâni știu că cerurile se deschid și sfântul poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

Conform tradiției, Nicolae, un om extrem de religios și cu mare iubire de Dumnezeu ar fi primit darul de a face minuni. Nimeni nu știe când s-a stins din viață, deși se estimează că acest lucru s-ar fi întâmplat undeva în jurul anilor 340-350 după Hristos.

În anul 1087 moaștele Sfântului au fost aduse în Italia, la Bari și puse într-un mormânt săpat la aproximativ doi metri sub pământ, tocmai pentru a fi protejate de eventualele profanări. De atunci, acolo izvorăște un lichid incolor care se numeşte Mana sau Santa Mana. În fiecare an, conform obiceiului, episcopul locului va extrage din acel lichid, folosind o seringă și îl va amesteca cu apă. Această apă va fi împărțită credincioșilor.

O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în Biserica „Sfântul Gheorghe“ Nou din Bucureşti.