Diverse

Vioara Stradivarius, la care a cântat profesorul lui Einstein, a fost vândută cu 15,3 milioane de dolari

Vioara Stradivarius, la care a cântat profesorul lui Einstein, a fost vândută cu 15,3 milioane de dolari

La New York a avut loc o tranzacție spectaculoasă. O vioară rară Stradivarius a fost vândută în cadrul unei licitaţii pentru suma de 15,34 milioane de dolari. Instrumentul, fabricat în 1714 de maestrul Antonio Stradivari (1644-1737), i-a aparţinut timp de 40 de ani unui celebru violonist ruso-american, Toscha Seidel (1899-1962), care a interpretat la această vioară pe coloana sonoră a filmului „The Wizard of Oz” (1939), o producţie clasică a cinematografiei.

Seidel a fost şi profesorul lui Albert Einstein

Această vioară celebră s-a aflat alături de celebrul matematician, în timp ce acesta interpreta împreună cu Seidel cvartete în casa sa din  Princeton, New Jersey”, aflăm de la Jason Price, fondator şi director al Tarisio, societatea specializată în vânzarea de instrumente rare, scrie digi24.

Toscha Seidel, care a emigrat în SUA în anii ’30 şi Albert Einstein, care a fugit de regimul nazist, au participat la un concert la New York în 1933 pentru a susţine oamenii de ştiinţă germani care plecau din ţara condusă de nazişti.

Vioara Stradivarius – din ce în ce mai rară

Dintre miile de instrumente produse de celebrul lutier cremonez, în prezent mai există aproximativ 600. Majoritatea se află în muzee, altele aparţin unor fundaţii şi nu sunt de vânzare. Printre cele care au supravieţuit până în prezent există şi câteva care sunt cunoscute drept exemple ale aşa-numitei perioade de aur (aproximativ 1710 – 1720) pentru Antonio Stradivari, viorile realizate în acest interval fiind cele mai apreciate.

Recordul de vânzare pentru o vioară Stradivarius

Recordul de vânzare pentru o piesă  Stradivarius a fost atins în 2011, când o vioară botezată ‘Lady Blunt’, întrucât i-a aparținut lui Lady Anne Blunt, nepoata poetului Lord Byron, a fost vândută la Londra pentru suma de 15,89 milioane de dolari.

Vioara Stradivarius furată și regăsită în 2015

O vioară Stradivarius din secolul al XVIII-lea, dispărută în luna mai 1980, a fost restituită la New York fiicelor proprietarului, după ce a fost găsită, 35 ani mai târziu, într-un hotel din Manhattan, a anunţat în anul 2015 Agerpres.
Vioara ‘Ames’, fabricată în 1734 de celebrul lutier italian Antonio Stradivari și estimată la 5 milioane de dolari, potrivit procurorului din Manhattan, aparținea violonistului american de origine poloneză Roman Totenberg, care a murit în 2012. Valorosul instrument a fost furat în mai 1980, împreună cu două arcușuri vechi după un concert susținut de Totenberg la Longy School of Music din Cambridge, în apropiere de Boston.
La 26 iunie 2015, prețioasa vioară a reapărut într-un hotel din Manhattan unde fosta soție a unui muzician, și el decedat, s-a întâlnit cu un expert pentru a-i estima valoarea. Expertul a recunoscut vioara și a informat imediat poliția.
Cea care a vrut să vândă vioara a declarat că nu știa despre furtul ei, dar a restituit-o proprietarelor de drept.