Actual

Virgil Popescu acuză un război hibrid după creșterea prețurilor: „Au fost știri false, menite să ducă la îndeplinire un plan”

Virgil Popescu

Pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu, creșterea necontrolată a prețului la carburanți a reprezentat o tehnică a războiului hibrid. Ministrul face referire la perioada lunii martie, atunci când prețul unui litru pe benzină s-a ridicat la 11 lei, fără justificare. În aceeași situație intră și scumpirea uleiului.

Virgil Popescu acuză un război hibrid după creșterea prețurilor: „Au fost știri false, menite să ducă la îndeplinire un plan”

Informațiile apărute în presă cu privire la prețurile crescute la benzină și motorină au fost știri false, parte a unui război hibrid prin care țara noastră a fost nevoită să treacă, după cum afirmă Virgil Popescu:

„Am spus și atunci că nu există motiv de creștere nejustificată. Discutăm de 11 lei, 12 lei, am spus că așa ceva nu este normal. De atunci, benzina a mai scăzut, este 7,6, sub 8 lei, deci nu există motive. Rolul ministerului este să se asigure că există stocuri de benzină, motorină pentru 90 de zile, așa cum scrie în legislația europeană de petrol. Am ieșit atunci să le spun oamenilor să nu mai asculte vorbe, în special „știri” din social media. Au fost fake-news, a fost un război hibrid, într-un timp scurt o informație, care, până la urmă, nu avea o valoare de nivelul acelei benzinării Mol, care a crescut prețul și cu filmulețele postate, a reușit să devină viral. Acest lucru nu se putea face decât ajutat. Cred că a făcut parte dintr-un plan de război hibrid, o să ies ori de câte ori se pune problema. După criza carburanților a fost criza uleiului, în mod asemănător, aceeași rețetă, a dispărut uleiul din supermarketuri”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei, conform Realitatea.net.

În ceea ce privește costurile firmelor private, Ministrul Energiei aruncă vina pe ANAF, care este responsabil de această chestiune, prețul corespunzător al carburanților fiind bazat pe cotațiile petrolului. Mai mult, Virgil Popescu anunță că a discutat cu marile companii în vederea identificării unor alternative pentru această sursă de energie.

„Eu, în acest moment, am văzut un preț al carburanților ca acum 2 zile, o săptămână. România este dependență 70% de petrol de import. 30% folosim petrol românesc și 70% este import, de aici putem discuta mai departe. Nu pot verifica ce costuri au companiile private. Doar ANAF o poate face. Dar eu mă uit la cotațiile petrolului și încerc să găsesc dacă există motive de a crește prețurile. Când văd că au scăzut cotațiile dau semnale către producător să le spun că a scăzut cotația, totuși. Problema este că această creștere există și se vede. România este cu război la frontieră. Gândiți-va că petrolul, 70% import, jumătate este important din Kazahstan și cealaltă jumătate din Rusia și vine prin Marea Neagră, prin zona de conflict. Trebuie să ne gândim și am discutat și cu Rompetrol și OMV să caute surse alternative de petrol”, a mai subliniat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Virgil Popescu afirmă că legea offshore va fi adoptată în această sesiune parlamentară, având în vedere că s-a solicitat dezbaterea acesteia în Parlament în procedură de urgenţă.

„Eu cred că va fi adoptată în cursul lunii mai atât de camera superioară, cât şi de Camera Deputaţilor şi trimisă la promulgare”, susţine Virgil Popescu.