Economic

Vladimir Putin a dezvăluit ce a generat creșterea prețurilor la gaze în Europa

Vladimir Putin a dezvăluit ce a generat creșterea prețurilor la gaze în Europa

Veștile despre prețurile la gaze naturale au venit într-un moment neașteptat pentru UE direct de la Kremlin, când prețurile la gaze au explodat în ultima perioadă.

Veștile bune de ultimă oră privind creșterea livrărilor de gaze către Europa vin din Rusia. Aceștia vor reduce tensiunea pe piață – prețurile vor scădea cu 10-15%, iar informațiile negative despre intensificarea vremii reci, retragerea crescută a materiilor prime din depozitele subterane de gaze vor scădea, potrivit iz-ru.

Prețurile la gaze către Europa vor scădea cu 10-15%

Denis Badyanov, analist la Alfa Capital, a povestit pentru Izvestia despre acest lucru.

Gazul natural este aceeași marfă de schimb ca și petrolul, spune Badyanov. Costul materiilor prime este influențat de echilibrul dintre cerere și ofertă, precum și „diverse știri care pot semnala o reducere a consumului sau a ofertei”. Specialistul a subliniat că este normală o diferență puternică de prețuri în funcție de situația de pe piața mondială.

De exemplu, în 2020, când consumul de gaz a scăzut la nivel mondial primăvara și vara din cauza măsurilor de carantină, livrările spot la terminalul TTF din Olanda a fost de 40-60 USD la 1.000 de metri cubi. m. Acum, din cauza crizei energetice, costul materiilor prime a crescut de peste 10 ori, a spus el. Aceasta este o consecință a dezechilibrului dintre cerere și ofertă de după pandemie, a remarcat specialistul.

Potrivit lui Badianov, până în martie costul gazelor naturale în Europa va rămâne la un nivel ridicat – aproximativ 800-1000 de dolari la 1.000 de metri cubi. Apoi, din cauza scăderii consumului din cauza debutului sezonului cald, prețurile la gaze vor scădea în intervalul de 400-700 USD la 1.000 de metri cubi.

Recent, prețul gazului în Europa la deschiderea tranzacționării a scăzut cu 4% – la 910 dolari la 1.000 de metri cubi. Gazprom a început să pompeze gaz în cinci depozite subterane (UGS) din Europa. Așadar, exploatația a crescut volumul tranzitului de gaze către Uniunea Europeană prin Ucraina cu 54% – până la 88 de milioane de metri cubi. m pe zi.

În dimineața zilei de 9 noiembrie, pomparea prin gazoductul Yamal – Europa către Germania a fost mai mult decât dublu – până la 850 de mii de metri cubi pe oră față de 360 ​​de mii de metri cubi cu o seară înainte.

La jumătatea lunii octombrie, președintele rus Vladimir Putin a dezvăluit ce a generat creșterea prețurilor la gaze în Europa . Acesta spune că prețul ridicat a fost rezultatul lipsei de energie electrică, și nu invers. Jucătorii europeni nu s-au grăbit să refacă rezervele din depozitele subterane de gaze în vară, a adăugat el, respingând presupunerea că prețurile mari se aflau în mâinile producătorilor de materii prime.