Info Actual

Info Actual > Politică > Vladimir Putin: Am decis să prelungesc perioada nelucrătoare până la sfârșitul lunii cu păstrarea salariilor pentru angajați
Politică

Vladimir Putin: Am decis să prelungesc perioada nelucrătoare până la sfârșitul lunii cu păstrarea salariilor pentru angajați

Vladimir Putin: Am decis să prelungesc perioada nelucrătoare până la sfârșitul lunii cu păstrarea salariilor pentru angajați. Agenția TASS prezintă discursul Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat din nou naţiunii în legătură cu situaţia răspândirii coronavirusului:

”Dragi prieteni! Dragi cetățeni ai Rusiei!
Se încheie săptămâna care a fost declarată nelucrătoare în Rusia. Cu toate acestea, medicii, asistentele medicale, întregul personal al instituțiilor medicale continuă să lucreze într-un regim încordat. Şi tuturor le este foarte dificil acum. Ei sunt cei care, în spitale și în secțiile de boli infecțioase, în toate instituţiile medicale, ne apără de epidemie viitoare: tratează, salvează bolnavii, previn apariția și dezvoltarea bolii. Sunt convins că toți cetățenii ţării se vor alătura cuvintelor de recunoștință faţă de lucrătorii noștri medicali.

Şi angajați din alte domenii vitale pentru țară și societate continuă să își îndeplinească datoria. Aș dori să vă mulțumesc sincer tuturor, fără nicio excepție.

Și, desigur, vreau să le mulțumesc voluntarilor, binevoitorilor, oamenilor grijulii, tuturor cetățenilor care și-au dat seama, au conştientizat şi au simțit responsabilitatea personală în lupta împotriva epidemiei şi care respectă cu strictețe recomandările autorităților și ale specialiștilor medicali de a avea grijă de ei înșiși, de sănătatea celor dragi și de siguranța celor din jur.

Săptămâna nelucrătoare, declarată pe întreg teritoriul țării, precum și regimul de autoizolare prevăzut locuitorilor din mai multe regiuni, ne-au permis să câștigăm timp pentru acțiuni preventive, pentru mobilizarea tuturor autorităților, pentru creşterea resurselor sistemului de sănătate pentru a face față epidemiei cât mai eficient, folosind atât experiența proprie, cât și cele mai bune practici din alte țări.

Ceea ce consider că este de o importanţă fundamentală: per ansamblu, deocamdată reuşim să protejăm persoanele în vârstă de o amenințare serioasă şi să împiedicăm izbucnirea unei epidemii în grădinițe și școli, universități și în alte instituții de învățământ.

Desigur, se ridică întrebarea ce trebuie făcut în continuare, ce decizii vom lua. Subliniez: luând aceste decizii, noi trebuie să înțelegem că amenințarea se menţine. Aşa cum consideră specialiştii în virusologie, vârful epidemiei din lume nu a fost încă depăşit, la fel nici în țara noastră.

Din acest motiv, am decis să prelungesc perioada nelucrătoare până la sfârșitul lunii, adică până la 30 aprilie inclusiv. Subliniez – cu păstrarea salariilor pentru angajați.

Situația se schimbă continuu, iar în diferite regiuni, chiar și în municipalități separate, lucrurile evoluează în mod diferit. Avem o țară mare, o  ţară foarte mare, cu o densitate diferită a populației, există subiecți ai Federației în care coronavirusul constituie deja o amenințare serioasă pentru oameni, de exemplu, la Moscova, unde nu se reuşeşte încă îmbunătăţirea situaţiei, în ciuda măsurilor luate de autoritățile federale și locale. Dar există şi regiuni, unde numărul cazurilor de îmbolnăvire este mic, unde nu a fost înregistrat, slavă Domnului, niciun caz de îmbolnăvire.
Prin urmare, în unele locuri trebuie respectate restricții mai stricte, iar în altele să se menţină un nivel ridicat de pregătire, să se ia hotărâri punctuale locale. Aceste caracteristici trebuie luate în considerare.

În acest sens, subiecților şi șefilor subiecţilor Federației Ruse li se vor acorda, printr-un decret prezidenţial, competențe suplimentare. Până la sfârșitul acestei săptămâni, ei vor trebui să stabilească un set specific de măsuri preventive, care să fie optime pentru teritoriile lor, atât în ​​ceea ce privește asigurarea sănătății şi a securității umane, cât și în privinţa sustenabilității economiei și infrastructurii cheie.

Adică, repet, regiunile în sine, în mare măsură, pornind de la situația obiectivă, vor decide ce regim trebuie introdus într-un anumit subiect al Federației sau într-o municipalitate a acestuia, în conformitate cu Decretul președintelui Rusiei, şi ce instituții și organizații vor trebui să își suspende activitățile sau să continue să lucreze, dar cu asigurarea strictă a siguranţei cetățenilor.

Adaug că, la fel ca și până acum, vor continua să muncească autoritățile de stat, întreprinderile cu producție continuă, instituțiile medicale, farmaciile, magazinele care vând produse de primă necesitate, toate serviciile de asistență vitală.

În cazul în care va fi nevoie de restricții suplimentare pentru întreprinderi importante de sistem, precum și pentru organizații științifice şi educaționale, regiunile vor fi obligate să convină o astfel de decizie cu guvernul federal.
Astăzi este extrem de important să asigurăm cooperarea între diferite niveluri ale conducerii: federal, regional, municipal. De aceea, am dispus reprezentanților mei plenipotenţiari în districtele federale să coordoneze îndeaproape activitatea regiunilor. Toate informațiile trebuie trimise Consiliului de coordonare de pe lângă Guvernul Federației Ruse pentru combaterea coronavirusului, pentru ca acestea să fie prelucrate, analizate și luate în considerare în luarea deciziilor ulterioare. Acțiunile autorităților regionale trebuie coordonate în mod obligatoriu cu serviciile sanitar-epidemiologice. Principalul criteriu necondiționat este securitatea, sănătatea și siguranța cetățenilor ruși.

Ţinând cont de evoluția situației, vom lua decizii suplimentare și, dacă situația o va permite, vom ajusta perioada anunțată a zilelor nelucrătoare forțate în sensul reducerii acesteia.

Ceea ce mai vreau să vă spun şi mai vreau să subliniez. În implementarea măsurilor de combatere a epidemiei, nu trebuie să uităm că este important acum să menținem locurile de muncă și veniturile cetățenilor. Aceasta este o prioritate comună pentru Guvern, regiuni şi mediul de afaceri. O economie eficientă și stabilă este baza rezolvării sarcinilor noastre cheie, inclusiv în sectorul sănătății.

Dragi cetățeni ai Rusiei, vă rog să fiți în continuare extrem de atenți la cerințele autorităților și la recomandările medicilor și ale specialiștilor, pentru a vă proteja pe voi și pe cei dragi.
Extrem de importante, iar în unele cazuri decisive, au fost și rămân responsabilitatea noastră comună și sprijinul reciproc. Chiar și scurta perioada a acestei săptămâni a arătat că atunci când înțelegem complexitatea situației, reușim să reducem riscurile. Sunt convins că vom continua să acționăm în aceeași manieră coordonată și de încredere. Și cel mai important – pentru prevenire.

Vă mulțumesc pentru atenție! Fiţi sănătoşi!”