Lifestyle

Vortexul polar a ajuns în România. Ger de crapă pietrele. Prognoza meteo pentru sâmbătă 16 ianuarie 2021

Vortexul polar a ajuns în România. Ger de crapă pietrele. Prognoza meteo pentru sâmbătă 16 ianuarie 2021

Vortexul polar care a adus deja temperaturi extrem de scăzute în Europa, ajunge în weekend și în țara noastră, aducând ger cumplit în întreaga țară.

Vremea mâine, (n.r. azi) începând din partea de vest, nord, centru și nord-est a țării va intra într-un proces de răcire, iar mâine noapte va deveni chiar geroasă în bună parte din țară. Temperaturile vor fi în scădere atât la nivelul minimelor – discutăm chiar de mâine dimineață în zonele depresionare de minus 13 grade celsius până la cel mult minus 3 grade celsiu în zona litoralului. Nu în ultimul rând valori la nivelul maximelor care să se situeze în general între minus 6 până la cel mult 2 grade Celsius.

Dar, sâmbătă și duminică, precum și precum și primele două zile de la începutul săptămânii viitoare, valorile vor fi în scădere, mult mai accentuat, pentru că deja în zonele depresionare discutăm de valori sub minus 15, minus 18 grade, posibil minus 20 de grade Celsius, astfel încât, inclusiv în zona litoralului, valorile de temperaturi să se situeze sub minus 6 – minus 7 grade Celsius, iar la București chiar minus 10 grade Celsius” , a explicat Elena Mateescu, directorul ANM

Prognoza meteo în întreaga țară

Sâmbătă vremea va deveni deosebit de rece, geroasă dimineața, local în vest, centru, nord și nord-est, iar noaptea în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi temporar noros și trecător va ninge slab pe suprafețe mici, la munte, iar cu o probabilitate destul de mare, pe parcursul zilei și în centru, sud și sud-est, iar spre sfârșitul intervalului în nord-vest. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare la munte și pe litoral, iar ziua și în nord-est.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -10 și 0 grade, iar cele minime se vor situa între -18 și -5 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre valori în jurul a -20 de grade. Local se va semnala ghețuș, iar dimineața și noaptea, izolat, va fi ceață asociată cu depunere de chiciură.

Prognoza meteo în Capitală

La București vremea va deveni deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața în special în zona preorășenească. Vor fi înnorări în mare parte a intervalului, iar trecător ziua, vor fi posibile ninsori slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de -2…-1 grad, iar cea minimă de -8…-6 grade, mai scăzută în zona preorășenească spre valori în jurul a -10 grade. Local se va semnala ghețuș.