Lifestyle

Vouchere de 1.500 de lei pentru zeci de mii de tineri din România. Pe lângă bani, le va fi subvenționată chiria

taxa pe soare depresiei sursa foto: Ct100.ro
sursa foto: Ct100.ro

Vești bune pentru studenții din România aflați în dificultate, după ce s-a aflat că MIPE va acorda, din anul universitar 2023-2024, tinerilor care au burse sociale o serie de vouchere în valoare de 1.500 de lei. Mai mult, acestora le va fi plătită și chiria, după cum a anunțat, pentru Edupedu.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș.

Conform acestuia, este vorba de aproximativ 50.000 de studenți care vor beneficia de aceste ajutoare începând de anul viitor, prin fonduri europene.

„Sunt 50.000 de studenți care ar urma să beneficieze de aceste facilități, începând cu anul universitar următor.”, a explicat Marcel Boloș.

Sistemul de vouchere folosit în învățământul preuniversitar se va aplica și studenților

Astfel, sistemul care este folosit în prezent învățământul preuniversitar ar urma să se aplice și pentru studenții români aflați în dificultate. Conform informațiilor, în anul școlar 2022-2023 sunt 405.000 de elevi beneficiari, arată Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Mai mult, pentru 160.000 dintre aceștia au fost deja virații banii în perioada septembrie-noiembrie. În acelați timp, 190.000 de copii au primit cei 500 de lei la sfârșitul lunii decembrie, iar restul de 55.000 îi vor primi în primăvară, mai spune Marcel Boloș.

Practic, cei 50.000 de mii de studenți o să fie cuprinși în proiectul ordonanței de urgență prin care o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile, a spus Marcel Boloș pentru Edupedu.ro.

„Oricum, intenționăm ca studenții beneficiari de burse sociale să aibă vouchere. Pentru ei, intenționăm să fie de 1.500 de lei valoarea voucherului și, dacă putem, să le subvenționăm chiria celor care sunt din familii defavorizate, care au o stare materială mai precară.”, a transmis șeful MIPE.

50.000 de studenți vor primi ajutoarele

Întrebat dacă știe numărul studenților care ar urma să beneficieze de aceste vouchere și de plata chiriei de anul viitor, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat că este vorba de 50.000 de tineri. Mai mult, vorbind despre chirii, ar putea fi decontată taxa pentru căminul studențesc, sau un anumit plafon decontat al chiriei.

„Sunt 50.000 de studenți care ar urma să beneficieze de aceste facilități, începând cu anul universitar următor (2023-2024 – n.red). (…) Plaja aceasta a chiriilor o să fie de la taxa pentru căminul studențesc și până la un anumit plafon pentru chirie pe care să-l decontăm, în baza contractului de închiriere și în baza documentelor justificative pe care le prezintă. Ideea este să avem ca grup țintă atât elevii, cât și studenții identificați din familiile cu o stare materială precară și să-i putem sprijini în activitățile educaționale.”, a conchis Marcel Boloș conform sursei citate.

De asemenea, conform Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), în anul universitar 2019-2020 erau 36.324 de studenți care aveau bursă socială. În anul universitar 2018-2019 erau 26.433 de beneficiari de burse sociale.