Social

Vouchere pentru alimente: Cine beneficiază și ce aduce noua Lege a Pensiilor

Vouchere sociale, sursa foto click.ro
sursa foto arhiva companiei

În luna decembrie a acestui an, Guvernul României a anunțat acordarea de vouchere pentru alimente. Această măsură este menită să sprijine pensionarii cu venituri mici. Aceștia vor primi o sumă de 250 de lei. Banii vor fi virați pe cardurile de alimente.

Ajutorul financiar este parte a programului „Sprijin pentru România”. Plățile vor fi efectuate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar beneficiarii vor primi banii la jumătatea lunii decembrie 2023.

Cine sunt beneficiarii acestor vouchere?

– pensionarii sistemului public de pensii.

– pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale

– beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

-familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Condiția este ca aceștia să realizeze un venit mai mare sau egal cu 1.700 de lei.

În context, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a salutat adoptarea noii Legi a Pensiilor, numind-o „un moment istoric în sistemul public de pensii”. El a subliniat că această lege elimină inechitățile acumulate în timp și aduce echitate în rândul pensionarilor. Printre noile prevederi se numără o formulă de calcul mai echitabilă și avantajoasă pentru pensionari, acordarea de puncte suplimentare pentru cei cu stagi de cotizare mai mari de 25 de ani, reduceri din vârsta standard de pensionare pentru mamele care au născut și crescut copii, și luarea în calcul a sporurilor nepermanente la pensii, asupra cărora s-au plătit contribuții de asigurări sociale conform Ziarul Unirea.

„Este un moment istoric în sistemul public de pensii!! Azi în Parlamentul României a fost adoptată noua lege a pensiilor care se adresează celor aproximativ 4,8 milioane de pensionari în plată, cât și a viitorilor pensionari care vor aplica la unul din tipurile de pensii din sistemul public. Este o lege bună pentru pensionari, la care am participat direct și nemijlocit la elaborarea ei, eliminând inechitățile din sistem acumulate de-a lungul timpului! Această lege aduce echitate în rândul pensionarilor respectând principiul „la contributivitate egală pensii egale”, a transmis șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.