Social

Voucherele de vacanță ajung la 1.600 de lei, dar se taie din beneficiari

vouchere de vacanta sursa foto edenred
sursa foto arhiva personala

Numărul bugetarilor români care vor primi tichete de vacanță acordate de stat în viitor va fi restricționat. Măsura este prevăzută într-un nou proiect de lege aflat în dezbatere. Deși voucherele de vacanță vor valora 1.600 de lei, beneficiarii vor deveni mai puțini.

Guvernul a anunțat că, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, valoarea tichetelor de vacanță va crește semnificativ. Mai precis, tichetele ajung la valoarea de 1.600 de lei. Dar bugetarii din România care vor putea beneficia de aceste vouchere turistice vor fi mai puțini.

Cine va pierde voucherele de vacanță

În paralel, personalul militar și polițiștii vor avea posibilitatea de a deconta servicii turistice în același cuantum de 1.600 de lei. În prezent suma acestor tichete este de 1.450 de lei.

Limitarea numărului de bugetari eligibili pentru aceste vouchere se datorează noilor prevederi ale proiectului de lege. Doar angajații cu salarii nete care nu depășesc suma de 8.000 de lei vor putea beneficia de tichetele de vacanță. Cu alte cuvinte, toți bugetarii care câștigă peste acest prag și care au primit tichete de vacanță în trecut nu vor mai fi eligibili începând cu anul viitor.

Această reglementare vine în continuarea unei ordonanțe din 2021. Aceasta permitea personalului militar, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare și personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională să deconteze servicii turistice prestate în România, în perioada 2022-2026, în aceeași limită ca și ceilalți angajați ai statului, adică 1.450 de lei per salariat.

Voucherele ajung la 1.600 de lei

Proiectul de lege propune creșterea acestei limite de decontare la 1.600 de lei. Se menție condiția ca beneficiarii să aibă salarii nete lunare de până la 8.000 de lei inclusiv.

Profesorii sunt o altă categorie de bugetari care vor putea beneficia de tichetele de vacanță în valoare de 1.600 de lei începând cu 2024. Este important de menționat că suma de 1.450 de lei este impozabilă în luna în care este acordată. Conform Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz, ceea ce înseamnă că angajații care primesc aceste tichete vor plăti 145 de lei sub formă de impozit.

Regulamentul de acordare a acestor vouchere pentru perioada 2023-2026, aprobat prin ordin de ministru, stabilește că „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”, potrivit RomâniaTV.