Social

Voucherele pentru energie vor fi eliminate! Ce ne așteaptă în 2024

voucherele pentru energie Sursă foto: playtech.ro
sursa foto arhiva companiei

În contrast cu anul 2023, anul 2024 aduce schimbări semnificative în ceea ce privește ajutoarele sociale destinate românilor defavorizați. Una dintre modificările majore vizează eliminarea unor forme de sprijin, precum voucherele pentru energie în valoare de 1.400 de lei.

Aceste vouchere au avut un impact semnificativ asupra gospodăriilor vulnerabile.

Dispar voucherele pentru energie

Aceste vouchere au fost acordate în două tranșe a câte 700 de lei. Banii au fost utilizați pentru achitarea facturilor la energie și achiziționarea de lemne pentru foc. Tichetele au fost folosite de aproximativ două milioane de români.

„O veste bună pentru cei aproximativ două milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie. Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024. Astfel, gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe. În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obtinut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.

În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale. Asta pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, a declarat Adrian Câciu.

Ajutoare sociale în 2024

În ceea ce privește ajutoarele sociale pentru anul 2024, se va continua acordarea voucherelor de alimente în valoare de 250 de lei, distribuite la fiecare două luni. Acestea sunt destinate achiziționării de alimente și mese calde. Adrian Câciu a subliniat importanța acestui sprijin continuu.

„Acest tip de sprijin va continua și în 2024 (voucherele de alimente – n.r.), la fel şi pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune. Este acel ajutor pe care l am l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 lei o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a transmis Adrian Câciu, potrivit mediaflux.