Actual

Vremea a luat-o razna pe planetă. Zăpadă, furtuni puternice, cutremure în România

meteo

Fenomenul de încălzire globală a provocat o mulțime de schimbări în ceea ce privește vremea, iar tot mai multe situații neobișnuite și tragice se întâmplă peste tot în lume. În Colorado SUA, populația se confruntă cu temperaturi extrem de scăzute pentru această perioadă. În Canada, furtunile violente au provocat o mulțime de probleme cetățenilor și autorităților, iar Germania a fost lovită de o puternică tornadă. La noi în țară, în zona seismică Vrancea, au avut loc, în ultimele trei zile o serie de cutremure cu o intensitate de peste 3,2 grade pe scara Richter.

Din 1906, temperatura globală a suprafeței pământului a crescut cu mai mult de 0,9 grade Celsius,chiar mai mult în regiunile polare sensibile. Și impactul creșterii temperaturilor are loc acum, în zilele noastre. Căldura topește ghețarii și gheața din oceane, schimbă tiparele de precipitații și pune în dificultate diferitele specii de animalele.

Mulți oameni cred că încălzirea globală și schimbările climatice sunt sinonime, dar oamenii de știință preferă să folosească „schimbările climatice” atunci când descriu schimbările complexe care afectează acum vremea și sistemele climatice ale planetei noastre. Schimbările climatice cuprind nu numai creșterea temperaturilor medii, ci și evenimente meteorologice extreme, schimbarea populațiilor și habitatelor faunei sălbatice, creșterea nivelului mării și o serie de alte efecte. Toate aceste schimbări apar în timp ce oamenii continuă să adauge gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosferă.

Vremea a luat-o razna pe planetă. Zăpadă, furtuni puternice, cutremure în România

Fenomen neobișnuit în statul american Colorado, unde a nins în luna mai. Aproximativ 100 de mii de americani au rămas fără curent după ce stratul de zăpadă a ajuns la 30 de centimetri în unele zone. Drumurile au fost închise în zona Munților Stâncoși, unde sunt așteptate cantități de nea de până la 78 de centimetri.

Potrivit Washington Post, săptămâna aceasta, stațiile meteorologice din regiune au înregistrat o scădere record de temperatură, de la 30 de grade până aproape de limita înghețului în doar câteva ore.

Meteorologii au anunțat că ninsorile vor continua și i-au sfătuit pe oameni să nu circule cu mașinile.

Patru persoane au murit în Canada după ce au avut loc furtuni violente

Autorităţile canadiene au anunţat sâmbătă moartea a patru persoane în estul ţării, lovit de furtuni violente care au lipsit de curent electric aproximativ 900.000 de case din provinciile Ontario şi Quebec. Poliţia din Ontario a înregistrat pe Twitter trei morţi şi mai mulţi răniţi, victime ale unei furtuni violente de vară.

O persoană şi-a pierdut viaţa când un copac a căzut în mijlocul zilei pe rulota în care se afla, în comitatul Brant, la sud de Toronto, a mai indicat poliţia provincială din Ontario.

În aceeaşi regiune, câteva minute mai târziu, o femeie de peste 70 de ani, care mergea pe jos prin furtună, a fost zdrobită de un copac, potrivit sursei.

Mai la nord, în capitala federală Ottawa, o persoană şi-a pierdut viaţa din cauza furtunilor, însă poliţia locală, în cursul unei conferinţe de presă, a refuzat să dea mai multe detalii, potrivit Agerpres.

A patra persoană, o femeie de peste cincizeci de ani a cărei barcă s-a răsturnat sub efectul furtunii, s-a înecat în râul care desparte Ottawa de suburbia sa din Quebec, Gatineau, potrivit informaţiilor colectate de Radio-Canada de la poliţia locală.

În plus, aproape 900.000 de case din estul Canadei erau încă fără curent sâmbătă seara: aproximativ 340.000 în Ontario şi aproape 535.000 în Quebec, conform numărării online de la furnizorii locali de energie, Hydro One şi Hydro-Quebec.

Germania a fost ținta unei tornade

Peste 30 de persoane au fost rănite, dintre care zece grav, la Paderborn, oraş din vestul Germaniei care a fost traversat de o tornadă, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al poliţiei, informează AFP şi dpa.

Tornada a cauzat de asemenea importante pagube materiale în acest oraş din landul Renania de Nord-Westfalia, lovit în plin de furtuna care traversează în prezent Germania şi care s-a declanşat după temperaturi anormal de ridicate pentru acest sezon.

Oraşul Lippstadt, situat la circa 30 de kilometri, a fost probabil de asemenea lovit de o tornadă, potrivit unui purtător de cuvânt al pompierilor, fără ca în acest stadiu să fie deplânşi răniţi.

Intemperiile au provocat numeroase pagube în acest land din vestul Germaniei, echipele de urgenţă informând în legătură cu nenumărate acoperişuri smulse şi arbori scoşi din rădăcini.

Fotografii difuzate pe reţelele sociale arată de asemenea autoturisme răsturnate.

Traficul feroviar era puternic perturbat şi poliţia le-a cerut locuitorilor să rămână în case.

Serviciile meteorologice germane au emis o atenţionare de furtună, cu rafale de vânt ce ar putea ajunge pe alocuri până la 130 de kilometri pe oră, mai notează sursele citate de Agerpres.

Intemperiile au lovit iniţial vestul Germaniei şi ar urma să se extindă spre est, mai târziu în timpul serii.

Duminică dimineața a avut loc un cutremur în zona seismică Vrancea

Un cutremur a avut loc pe teritoriul României, în zona seismică Vrancea. Mișcarea seismică s-a produs duminică dimineața și a avut o intensitate de 3,2 grade pe scara Richter.

Un cutremur înregistrat cu magnitudinea de 3,2 grade pe Richter s-a produs duminică dimineaţa, la ora locală 3:58, în zona seismică Vrancea, judeţul Prahova, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Mișcarea seismică a fost înregistrată la adâncimea de 66 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 35 km sud-est de Braşov, 59 km nord de Ploieşti, 113 km nord-est de Piteşti, 117 km nord de Bucureşti, 139 km sud-vest de Bacău şi 148 km est de Sibiu. În luna mai a acestui an, în România au mai avut loc 15 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 grade.

Cel mai importnt seism din acest an a avut loc în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.