International

Vulcanul din Islanda. Decenii de instabilitate și pericole

vulcanul vezuviu, sursa foto aleph news
sursa foto aleph news

Islanda s-a luptat mult timp cu pericole și instabilitate, din punct de vedere a fenomenelor naturale. Peninsula sud-vestică a acestei țări s-ar putea confrunta cu zeci de ani de instabilitate vulcanică, avertizează Biroul meteorologic islandez (IMO). Cutremurele și temerile legate de o erupție iminentă au dus la evacuarea micului oraș pescăresc Grindavik.

După o pauză de 800 de ani, erupțiile din Peninsula Reykjanes au început din nou în 2021. Ceea ce ar putea marca un nou „ciclu eruptiv”, spune Matthew Roberts de la IMO. „Ne așteptăm să vedem erupții vulcanice de-a lungul peninsulei, nu doar în mod repetat în același loc.” a explicat Matthew Roberts.  Această instabilitate, adaugă el, ar putea dura zeci de ani.

Activitatea seismică

Dr. Roberts este director general la sediul IMO din Reykjavik. Într-o cameră, personalul acestuia monitorizează intens activitatea seismică 24 de ore pe zi. Vinerea trecută, echipa a fost șocată să constate că magma se scurge în pământ. Fracturând roca pe o distanță de 15 km.  A trecut pe sub Grindavik „aproape ca un tren de marfă subteran”, spune Dr. Roberts. Un fenomen necunoscut în timpurile moderne.

A fost dat rapid ordinul de evacuare și, la scurt timp, au început să apară imagini dureroase. Cu drumuri grav crăpate și case avariate în urma cutremurelor repetate. Orașul va continua să se scufunde, spune Dr. Roberts, agravând pagubele la clădiri și drumuri. Partea de vest a orașului Grindavik s-a scufundat cu peste un metru de vinerea trecută. Și continuă să se scufunde cu aproximativ 4 cm pe zi.

Pagube majore

O hartă colorată arată nivelurile recente la care s-a prăbușit pământul. Iar într-o zonă situația rămâne „extrem de volatilă”, fiind probabilă o erupție în câteva zile sau săptămâni. În cazul în care are loc o erupție, ar putea exista pagube semnificative pentru infrastructura locală și o eliberare de gaze toxice. În mod fascinant, fotografiile aeriene sugerează că magma se scurge sub o fisură anterioară, veche de secole, vizibilă. „Intruzia de magmă exploatează din nou exact aceeași locație”, spune Dr. Roberts.

Vulcanul din Islanda

Islanda este foarte obișnuită cu activitatea vulcanică, deoarece se află deasupra dorsalei Mid-Atlantic Ridge. Plăcile eurasiatică și nord-americană se îndepărtează una de cealaltă, cu câțiva centimetri în fiecare an. Dar acest tip de evacuare a unei întregi comunități nu s-a mai întâmplat în ultimii 50 de ani. În 1973, o fisură a început să scuipe lavă roșie topită pe Heimaey, cea mai mare dintre Insulele Westman din Islanda.

În prezent, în interiorul Peninsulei Reykjanes, se estimează că magma se află acum la aproximativ 800 de metri sub suprafață. Este posibil ca locuitorii să fie nevoiți să aștepte cel puțin câteva săptămâni până când se va ști dacă se pot întoarce în zonă. „Nu ne așteptăm la o erupție explozivă”, spune Dr. Roberts, deși acest lucru nu este neapărat un lucru bun. O erupție de mică intensitate ar putea însemna că lava se va revărsa dintr-o serie de fisuri timp de săptămâni și săptămâni. „Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar exista un flux de lavă spre sud, posibil spre Grindavik și de asemenea, posibil spre nord și vest”, spre centrala electrică Svartsengi și Blue Lagoon, spune Dr. Roberts.

Planurile de urgență includ bariere de protecție, cunoscute sub numele de „diguri”. Care sunt construite în apropierea centralei geotermale, în timp ce faimoasa stațiune balneară Blue Lagoon rămâne închisă. Islanda are tot felul de metode ingenioase de a lupta împotriva lavei, spune Dr. Roberts, dar „natura învinge întotdeauna dacă erupția este suficient de mare”, conform BBC .