International

Washingtonul se află într-o nouă criză în privința relațiilor cu Coreea de Nord

SUA si Coreea de Nord Sursa foto Stanford News- Stanford University
Sursa foto Stanford News- Stanford University

Armata americană se străduiește să determine soarta unui soldat american care a trecut fără autorizație frontiera intercoreeană în Coreea de Nord, aruncând Washingtonul într-o nouă criză în relațiile cu statul cu arme nucleare. Armata americană l-a identificat pe soldat ca fiind soldatul Travis T. King, care s-a înrolat în 2021 și se confrunta cu o acțiune disciplinară.

În timp ce se afla într-un tur de orientare în Zona de Securitate Comună (JSA) de la granița dintre cele două Corei, King a trecut marți în Coreea de Nord „în mod intenționat și fără autorizație”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Soldatul problematic

„Credem că el se află în custodia (nord-coreeană) și, prin urmare, monitorizăm îndeaproape și investigăm situația și lucrăm pentru a notifica rudele apropiate ale soldatului”, a declarat Austin în cadrul unui briefing.

Mass-media de stat din Coreea de Nord nu a făcut nicio mențiune despre acest incident. Misiunea sa la Națiunile Unite de la New York nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Traversarea are loc într-un moment de noi tensiuni în peninsula coreeană, odată cu sosirea marți a unui submarin american cu rachete balistice înarmat nuclear și cu testul de lansare miercuri dimineața devreme a două rachete balistice în mare de către Coreea de Nord. Rachetele cu rază scurtă de acțiune au fost lansate dintr-o zonă din apropierea capitalei sale, Phenian, zburând 550 km și 600 km înainte de a plonja în mare, în largul coastei sale estice, a declarat armata sud-coreeană.

Coreea de Nord a testat rachete din ce în ce mai puternice, capabile să transporte focoase nucleare, inclusiv o nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid săptămâna trecută.

Comandamentul ONU, care supraveghează securitatea zonei de frontieră, a comunicat prin intermediul unei linii telefonice cu nord-coreenii despre soldatul american, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor americane din Coreea.

Armata americană „lucrează cu omologii noștri din KPA pentru a rezolva acest incident. Comunicăm cu nord-coreenii în fiecare zi. Totul face parte din acordul de armistițiu”, a declarat colonelul Isaac Taylor, referindu-se la Armata Populară a Coreei de Nord.

Probleme juridice

Soldatul făcea un tur al satului de armistițiu Panmunjom când a trecut linia de demarcație militară care separă cele două Corei de când Războiul din Coreea s-a încheiat în 1953 cu un armistițiu, au declarat oficiali americani.

Motivul său nu este cunoscut. În timp ce se afla în Coreea de Sud, el s-a confruntat cu acuzații de agresiune și de deteriorarea unei mașini de poliție într-un incident din octombrie. El a pledat vinovat și a fost condamnat în februarie la o amendă, se arată într-un document al instanței văzut de Reuters.

King își terminase serviciul în detenție militară și a fost transportat de armata americană la aeroport pentru a se întoarce la unitatea sa de origine din Statele Unite ale Americii, au declarat doi oficiali americani. El trecuse singur de securitate până la poarta de îmbarcare și apoi a fugit, a declarat un oficial. La aeroport sunt anunțate tururi civile ale zonei demilitarizate (DMZ), iar King părea să fi decis să se alăture unuia, a declarat un oficial.

Ministerul sud-coreean al Unificării, care se ocupă de relațiile cu Nordul, a declarat că toate excursiile la Panmunjom au fost anulate pe termen nelimitat la cererea Comandamentului ONU. Dar Imjingak din Paju, care marchează capătul drumului înainte de podul controlat de armată care duce în DMZ, era plin de turiști.

Nu era clar cât timp autoritățile nord-coreene îl vor reține pe soldat, dar analiștii au spus că incidentul ar putea fi o propagandă valoroasă pentru țara izolată.

Incidentul de la graniță a avut loc în timp ce înalți oficiali sud-coreeni și americani au avut marți prima rundă de discuții privind îmbunătățirea coordonării în cazul unui război nuclear cu Coreea de Nord.

Statele Unite s-au angajat să desfășoare mai multe mijloace strategice, precum portavioane, submarine și bombardiere cu rază lungă de acțiune în Coreea de Sud, atrăgând un răspuns furios din partea Phenianului, care a promis că își va intensifica propriul răspuns. Un fost diplomat nord-coreean care a dezertat în Sud a declarat că King poate fi un instrument de propagandă pentru Coreea de Nord și o pierdere de imagine pentru Statele Unite în ziua sosirii submarinului și a negocierilor nucleare, conform reuters.com.

„Dar dacă ne uităm la cazurile anterioare de militari americani care au mers în Nord, reținerea unui soldat american este probabil o durere de cap nu foarte rentabilă pentru Nord pe termen lung”, a declarat Tae Yong-ho, care este membru al parlamentului sud-coreean.