International

Reuters: Instabilitate în toată lumea! Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică!

Coreea de Nord Sursa foto dreamstime.com
Credit imagine: dreamstime.com

Coreea de Nord a lansat joi un nou model de rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, a anunțat Coreea de Sud, declanșând o spaimă în nordul Japoniei, unde locuitorilor li s-a spus să se adăpostească, deși s-a dovedit că nu a existat niciun pericol.

Un oficial militar sud-coreean a declarat că racheta pare să fi fost o nouă armă prezentată la recentele parade militare nord-coreene și este posibil să fi folosit combustibil solid. Racheta a zburat aproximativ 1.000 km, a declarat armata sud-coreeană, calificând-o drept o „provocare gravă”. Oficialul a precizat că altitudinea maximă a rachetei a fost mai mică de 6.000 km, apogeul unora dintre testele record de anul trecut.
„Până în prezent, evaluăm că au tras un nou tip de rachetă balistică cu rază de acțiune intermediară sau intercontinentală. Încă analizăm detalii precum traiectoria, altitudinea și raza de acțiune, cu posibilitatea ca aceasta să fi purtat un propulsor cu combustibil solid”, a declarat oficialul.

Armata sud-coreeană e în alertă

Armata sud-coreeană a declarat că se află în stare de alertă maximă și că se coordonează îndeaproape cu principalul său aliat, Statele Unite, care au „condamnat cu fermitate” ceea ce Casa Albă a declarat într-un comunicat că a fost un test de rachetă balistică cu rază lungă de acțiune.
Coreea de Nord a lucrat pentru a construi mai multe rachete cu combustibil solid, care sunt mai ușor de depozitat și transportat și pot fi lansate aproape fără avertisment sau timp de pregătire.

În timp ce Coreea de Nord a testat rachete cu combustibil solid cu rază scurtă de acțiune, nu a testat o rachetă cu rază lungă de acțiune de acest tip, a declarat Bruce Bennett, analist principal în domeniul apărării la RAND Corporation, cu sediul în SUA.

Kim Dong-yup, un fost ofițer al marinei sud-coreene care predă la Institutul pentru Orientul Îndepărtat al Universității Kyungnam, a declarat că noul sistem ar fi putut fi o rachetă balistică intercontinentală care a fost prezentată la o paradă militară din februarie și care este propulsată de un motor cu combustibil solid testat în decembrie.

Racheta a fost lansată la ora 7:23 a.m. din apropierea Phenianului, a precizat armata Sudului. Paza de coastă a Japoniei a declarat că a aterizat la ora 8:19 a.m.
Ar fi putut fi lansată de pe un aeroport internațional din apropierea capitalei nord-coreene, un loc important pentru testarea de rachete de mari dimensiuni începând din 2017, conform analizei Reuters.

Trimișii nucleari ai aliaților Coreea de Sud, SUA și Japonia au luat cuvântul și au condamnat lansarea, afirmând că Coreea de Nord a amenințat în mod constant pacea regională cu „niveluri fără precedent de provocări și cuvinte amenințătoare”, a declarat Ministerul de Externe al Coreei de Sud.

Și Japonia se simte vizată de Phenian

Japonia a convocat o reuniune a Consiliului Național de Securitate ca răspuns la această lansare. Ministrul apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că racheta pare să fi fost lansată spre est la un unghi înalt și că nu a căzut pe teritoriul japonez.

Paza de coastă a Japoniei a declarat că proiectilul a căzut în mare, la est de Coreea de Nord. Hamada a declarat că nu poate confirma dacă racheta a zburat deasupra zonei economice exclusive a Japoniei.

Autoritățile au retras alerta pentru insula Hokkaido din nordul Japoniei când au stabilit că racheta nu ar fi căzut în apropiere.

Școlile din Hokkaido și-au amânat orele de deschidere, iar unele servicii de tren au fost suspendate, a relatat postul japonez de televiziune NHK.

Un student de acolo a declarat că alerta a provocat o alarmă momentană într-o gară.

„Pentru o secundă, în tren a fost panică, dar un lucrător din gară a spus să ne calmăm, iar oamenii au făcut-o”, a declarat un student pentru NHK.

Lansarea a avut loc la câteva zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut apel la consolidarea descurajării de război într-o manieră „mai practică și mai ofensivă” pentru a contracara ceea ce Coreea de Nord a numit mișcări de agresiune din partea Statelor Unite.

În timp ce a condamnat cel mai recent dintr-o serie de teste nord-coreene cu rachete, Statele Unite și-au reînnoit oferta de a deschide discuții.

„Ușa nu s-a închis în fața diplomației, dar Pyongyang trebuie să înceteze imediat acțiunile sale destabilizatoare și să aleagă în schimb un angajament diplomatic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, într-un comunicat.

Coreea de Nord a criticat recentele exerciții militare comune între forțele americane și sud-coreene ca fiind o escaladare a tensiunilor, intensificându-și testele de armament în ultimele luni.