Info Actual

Info Actual > Showbiz > Zeci de artiști și compozitori trag un semnal de alarmă. Scrisoare înaintată către Ministerul Culturii
Showbiz

Zeci de artiști și compozitori trag un semnal de alarmă. Scrisoare înaintată către Ministerul Culturii

Zeci de artiști și compozitori trag un semnal de alarmă

Zeci de artiști și compozitori trag un semnal de alarmă. În contextul măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii virusului COVID – 19, 65 de artiști și compozitori, reprezentați de Global Records, HaHaHa Production și Quantum Music, au înaintat  Ministerului Culturii o scrisoare. Ei vor să se intervină asupra impactului pe care acestea le vor avea asupra industriei muzicale din România și, cu precădere, asupra artiștilor interpreți, printr-o scrisoare, trimisă astăzi, luni, 23 martie.

La scurt timp după apelul făcut de artiști, Ministrul Culturii și-a exprimat susținerea totală pentru măsurile propuse în scrisoarea trimisă de către aceștia.

Artiștii reprezentați de Global Records, HaHaHa Production și Quantum Music au solicitat Ministrului Culturii introducerea pe perioada stării de urgență a unei reglementări prin care posturile de radio și tv de pe teritoriul României să difuzeze producții muzicale care includ cel puțin contribuția unui autor român sau interpretate de un cetățean român într-o proporție de minimum 50% din totalul de muzică difuzată zilnic. De asemenea, de a difuza muzică în limba română într-o proporție de minimum 50% din totalul de muzică difuzată zilnic, pentru susținerea culturii românești pe termen lung, ulterior perioadei de stare de urgență.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene aplică asemenea măsuri. Franța este un exemplu definitoriu în acest sens, impunând ca un procent din muzica difuzată pe radiourile și televiziunile de pe teritoriul țării să fie în limba franceză.

Muzica reprezintă unul dintre principalele mijloace de propagare a limbii naționale, iar acest fapt a fost demonstrat în ultimele secole în care apariția producțiilor muzicale în limba română au permis unificarea dialectelor sale și reliefarea particularităților diverselor graiuri.

Măsurile propuse au rolul de a ajuta industria muzicală din România în acest context deosebit de grav prin care trece, pentru a putea rezista și depăși această perioadă grea.