Actual

Zeci de spitale din România, sub amenințarea cutremurelor! Autoritățile, neglijente față de aceste riscuri

spitale din romania (sursă foto: defapt.ro)
sursă foto: defapt.ro

Cutremurele din Turcia de la începutul lunii februarie, iar seismele dese din zona Olteniei din țara noastră, au reaprins temerile românilor cu privire la riscurile acestui fenomen asupra propriei lor vieți. În spațiul public s-a discutat foarte mult apoi despre clădirile vechi de locuințe din diverse orașe ale țării, însă mai puțin despre situația spitalelor.  

Potrivit statisticilor, zeci de spitale din țara noastră se încadrează într-un risc seismic în clasele  1 și 2. Într-un limbaj pe înțelesul tuturor, aceste clădiri care sunt folosite drept spitale, în cazul uni cutremur major, s-ar expune unui pericol foarte mare, până la prăbușire. După problemele din pandemie, situația spitalelor nu a mai fost așa de expusă în spațiul public, iar nici atunci nu s-a vorbit destul despre structura acestor clădiri.

Jurnaliștii Digi24 au fost la fața locului, în incinta unor astfel de spitale, și au discutat cu oamenii din domeniul medical despre aceste probleme. Șeful serviciului tehnic la Institutul Clinic Fundeni, Marian Soare, este de părere că: „În eventualitatea unui seism vom avea foarte mari probleme pe structură. Stâlpii de rezistență prezintă microfisuri, căderi de tencuială, sunt zone unde fierul-beton a devenit vizibil și e corodat. Una din clădirile Institutului Clinic Fundeni are risc seismic 2. A fost construită acum aproape jumătate de secol, iar tot ce s-a făcut de atunci au fost lucrări minore. Din lipsă de bani, s-a lucrat la formă, nu la fond”.

Clădiri vechi de 50 de ani, nestabilizate

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, le prezintă jurnaliștilor clădirea Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din București: „Această clădire, unii spun că e nouă, are numai 50 de ani, dar în altă țară civilizată un spital de 50 de ani trebuia demolat”, specifică medicul.

„Se văd bolțarii acolo, a căzut tencuiala. După ce plouă, sau evenimente de zăpadă, pică tencuiala de sus, bucăți mari. La etajul 6, acolo tencuiala nici nu mai există, de aia am făcut aceste plase de protecție, ca să nu cadă pe pacienți”, mai spune Daniel Coriu.

În această clădire ar fi în permanență în jur de 40 de pacienți, dar și zeci de cadre medicale. În prezent, toți ar sta cu teamă în privința unui cutremur.

Diana Văleanu, medic primar la secția de ATI (terapie intensivă) spune că: „Întotdeauna mă gândesc ce aș face dacă s-ar întâmpla și ar fi ceva grav”. Medicul lucrează în acest spital de 11 ani de zile, fiind medic primar de terapie intensivă. Spune că, în acest timp, când era de serviciu, a prins deja câteva cutremure. „Acum patru ani a fost unul ceva mai mare, eram de gardă, noaptea, efectiv m-am gândit ce fac, n-am cum să scot oamenii de aici, asistente, infirmiere, pe mine. Atunci s-a oprit și curentul, pacienții au fost ventilați la balon. A fost un pic stresant, dar am reușit să ne controlăm”.

Pericolul la care se expun pacienții

Nu doar medicii din aceste spitale sunt expuși pericolului, chiar dacă petrec mai mult timp în incita acestor clădiri. Și pacienții sunt acum îngrijorați. Ionel Speteanu este ruda unui pacient de la clădirea Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din București și a vorbit cu jurnaliștii Digi24: Stăm cu frică și cu emoții. E destul de fisurat. Se văd urmele și semne, tencuiala e căzută și în stânga și-n dreapta… se vede că e destul de șubred. Pacienții și cadrele medicale riscă zilnic”.

Cei care lucrează în aceste spitale susțin faptul că autoritățile ar avea cunoștință despre toate aceste probleme, însă măsurile se lasă așteptate. Prof. dr. Șerban Bubenek, șeful secției ATI de la Institutul de Boli Cardiovasculare a declarat pentru Digi24 că: „Din 2006 și până acum un an, fiecare ministru a primit de la mine un memoriu la fiecare 3 luni, indiferent cine era ministru, aducem la cunoștință că acest spital o să cadă la un cutremur mare, că este un spital care deservește jumătate din chirurgia cardiovasculară din România. Promisiuni am avut aproape de la fiecare ministru și de la fiecare președinte, premier. Din 2006 și până acum au fost 26 de miniștri ai Sănătății, care au ignorat că unele spitale din România pot să cadă la un cutremur major”.