Social

Ne pot scăpa animalele de cutremur? Cu cât timp înainte de dezastru, acestea își schimbă comportamentul

Animale Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Turcia încearcă să își vindece rănile după cutremurele din Kahramanmaraș. Acestea au avut magnitudinea de 7,7 și 7,6 care s-au produs la 9 ore distanță. Eforturile de căutare și salvare au continuat, iar bilanțul victimelor a depășit 40 de mii de morți. Cu toate acestea, utilizatorii rețelelor de socializare au sugerat că, înainte de cutremurele devastatoare, animalele din zonă au putut simți.

Cu puțin timp înainte de cutremurele cu magnitudinea de 7,7 și 7,6 care au avut loc în Turcia, utilizatorii rețelelor de socializare au afirmat că animalele au avut un comportament ciudat. În consecință, câinii au început să urle, în timp ce păsările zburau în stol. Ideea conform căreia animalele pot detecta cutremurele puternice înaintea oamenilor este o teorie care există din cele mai vechi timpuri și există cercetări științifice care o susțin. La fel cum mașinile seismologice pot detecta cutremurele pe care corpul uman nu le poate detecta, animalele sunt echipate pentru a detecta mici prevestiri care trec prin pământ cu câteva secunde înainte de sosirea unor unde seismice mai puternice, spun oamenii de știință. Unii cercetători spun chiar că animalele pot simți aceste cutremure înainte de comoție.

Animalele pot simți undele P

Potrivit US Geological Survey (USGS), comportamentul anormal al animalelor cu câteva secunde înainte de cutremur se explică prin diferența dintre cele două tipuri de unde seismice. Undele primare, sau undele P, sunt cele care se propagă mai întâi de la un cutremur și se deplasează cu o viteză de câțiva kilometri pe secundă de la epicentru. USGS spune că acestea sunt mai pronunțate pentru animale. Undele P sunt urmate de unde secundare mai puternice sau unde S care scutură solul într-o mișcare de rostogolire.

Puțini oameni observă unda P mai mică, care se propagă cel mai rapid de la sursa cutremurului și precede unda S, care este mai mare. Cu toate acestea, multe animale cu simțuri mai ascuțite pot simți unda P cu câteva secunde înainte de sosirea undei S. Totuși, trepidațiile inițiale detectate și analizate de aparatele de seismologie sunt, de asemenea, folosite de sistemele de avertizare timpurie pentru a prezice cutremurele. Astfel de dispozitive dau de obicei un avertisment cu mai puțin de un minut înainte de cutremur.

Dar pot animalele să detecteze cutremurele mai devreme și mai bine decât aparatele moderne? În timp ce oamenii au observat în mod anecdotic, de mii de ani, că animalele pot detecta cutremurele cu câteva minute sau ore înainte, răspunsul științei este mai complex. Martin Wikelski, care a realizat un studiu pe această temă la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor din Germania, a declarat că animalele pot simți cutremurul chiar înainte de șoc.

Comportament anormal cu 45 de minute înainte de dezastru

Într-un studiu publicat de Wikelsi în 2020, el și colegii săi au atașat etichete electronice la vacile, câinii și oile de la o fermă pentru ca animalele să poată prezice dacă va avea loc un cutremur. Monitorizate timp de luni de zile, animalele au fost neobișnuit de active cu peste 45 de minute înainte de șapte dintre cele opt cutremure majore detectate în apropiere. Pe de altă parte, Wikelski a declarat că motivele pentru reacțiile neobișnuite ale animalelor nu sunt încă clare.

„Există semne că ele ne spun ceva. Nu știm încă cum au făcut-o. Mai întâi vacile au înghețat, nu s-au mișcat deloc. Apoi, câinii au început să latre”, a declarat acesta, conform expatguideturkey.com.

În studiul lui Wikelski, este posibil ca animalele să fi detectat în prealabil cutremurele de până la 20 km de epicentru, a spus el.

„Există și alți factori pe care aceste animale îi înțeleg. Dar este încă o cutie neagră”, a continuat acesta.

Pe de altă parte, cu 15 minute înainte de cutremurul care a lovit statul american Oklahoma în 2016, atât de multe păsări au zburat încât mii de păsări au putut fi observate în aer cu ajutorul tehnologiei radar. Scriitorul roman Aelian 373 a scris că orașul antic grec Helike a fost părăsit de șerpi, șobolani și insecte înainte ca un cutremur să îl distrugă.