Actual Diverse

Zelenski, avertizat de CIA despre complotul rușilor de asasinare a sa

Zelenski, avertizat de CIA despre complotul rușilor de asasinare a sa
Arhiva infoactual.ro

William Burns, directorul CIA, s-a întâlnit în secret cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, înainte de război, pentru a-l avertiza în privința planului de asasinare, pus la cale de Kremlin.

CIA l-a avertizat pe Zelenski în legătură cu comploturile rusești de asasinare

Chris Wipple, în viitoarea sa carte scrisă despre Casa Albă și Joe Biden a  menționat faptul că, înaintea învaziei rusești în Ucraina, William Burns, șeful CIA, s-a întâlnit în secret cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

La momentul respectiv, directorul CIA l-a avertizat pe Zelenski în legătură cu comploturile rusești de asasinare, într-un moment în care președintele ucrainean punea la îndoială informațiile americane.

Această întâlnire secretă dintre William Burns și Volodimir Zelenski ar fi avut loc chiar la Kiev, iar vestea privind asasinarea sa l-a surprins foarte tare pe liderul Ucrainei.

Astfel, în ianuarie 2022, Zelenski respinsese ideea că rușii ar plănui o invazie neprovocată a Ucrainei și sugera că avertismentele publice ale Americii creau „panică”, a notat Chris Whipple în cartea sa de curând apărută, „The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House”.

Era neobișnuit ca SUA să dezvăluie public astfel de informații, sugerând că Washingtonul era încrezător în evaluarea sa privind intențiile Rusiei. Dar, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze, Zelenski și-a exprimat îngrijorarea că astfel de avertismente ar avea un impact negativ asupra economiei ucrainene, și a subliniat că Ucraina era obișnuită să se confrunte cu amenințări din partea Rusiei.

Forțele speciale rusești veneau după Zelenski

Potrivit lui Whipple, „Burns venise să îi dea o analiză a realității” și directorul CIA i-a împărtășit că forțele speciale rusești veneau după Zelenski. Totodată, Whipple a precizat că președintele Joe Biden i-a spus lui Burns „să împărtășească detalii precise despre comploturile rusești”.

În carte, care va fi lansată pe 17 ianuarie 2023, Whipple a scris: „Acest lucru i-a atras imediat atenția lui Zelenski; el a fost luat prin surprindere, a fost înmărmurit de aceste vești”.

Zelenski, a supraviețuit la peste 12 tentative de asasinat

În februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, lansând cel mai mare conflict militar din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Iar, potrivit oficialilor ucraineni, Zelenski a supraviețuit la peste 12 tentative de asasinat de la începutul invaziei Rusiei. Însă, Whipple, care l-a intervievat pe Burns, oferă cititorilor o imagine a modului în care i-au fost prezentate mizele lui Zelenski, în timp ce acesta încerca să respingă avertismentele SUA privind o invazie iminentă.

„Informațiile erau atât de detaliate încât ar fi ajutat forțele de securitate ale lui Zelenski să împiedice două încercări separate ale Rusiei de a-l ucide”, a scris Whipple.

De asemenea, după cum s-a raportat anterior, Burns a împărtășit un „plan al planului de invazie al lui Putin” în timpul acelei vizite în biroul lui Zelenski pentru a-l ajuta să se pregătească.

„El a previzualizat planurile rusești de a ataca aeroportul Antonov la nord de Kiev și de a-l folosi ca zonă de pregătire pentru un asalt asupra Kievului”, a scris Whipple, care a relatat că majoritatea interviurilor pentru cartea sa au fost pe „fond profund”, ceea ce însemna că putea folosi informațiile, dar a fost de acord să nu citeze direct sursele fără permisiune.

Pe tot parcursul războiului provocat de Rusia, care a început pe 24 februarie 2022, SUA a fost un partener-cheie pentru Ucraina. Astfel că, de când a început războiul, Kievul a primit miliarde de dolari în asistență de securitate de la Washington, SUA continuând să furnizeze Ucrainei informații vitale pentru a ajuta forțele sale în plin război, citează stirileprotv.ro.