Actual International

Rusia negociază călătorii fără vize cu așa-zișii aliați occidentali

Rusia negociază călătorii fără vize cu așa-zișii aliați occidentali
Infoactual/arhiva

Rusia s-ar afla într-un stadiu avansat de negociere a unor călătorii fără vize pentru cetățenii săi într-o serie de țări considerate aliați.

Rusia negociază călătorii fără vize cu așa-zișii aliați occidentali

După cum au anunțat oficiali de la Kremlin, Rusia, s-ar afla într-un stadiu avansat de negociere a unor călătorii fără vize pentru cetățenii săi într-o serie de țări acceptate de Occident ca aliați, punând sub semnul întrebării regimul de sancțiuni și puterea ONU.

Presa de stat rusă TASS a raportat luni, 16 ianuarie 2023, că Evgheni Ivanov, ministrul adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, se află în negocieri cu Bahrain, Oman, Arabia Saudită și alte câteva țări, inclusiv Mexic și Malaezia.

Oficialul rus a spus că în prezent se lucrează la elaborarea unor acorduri de scutire de vize cu Mexic și Malaezia, precum și cu unele state insulare din Caraibe (Comunitatea Bahamas, Barbados, Republica Haiti, Trinidad și Tobago, Sfânta Lucia).

De asemenea, sunt în curs de elaborare acorduri relevante cu Bahrain, Kuweit, Oman, Arabia Saudită și Zambia. În plus, cu RAS (regiunea administrativă specială) Hong Kong, se discută problema creșterii perioadei de ședere fără viză a cetățenilor de la 14 la 30 de zile.

Potrivit oficialului Ivanov, peste 60 de țări oferă în prezent rușilor călătorii fără viză, iar altele sunt în curs de negociere.

Anunțul pune sub semnul întrebării valoarea sancțiunilor și forța relațiilor internaționale atunci când nu există solidaritate și când nevoile economice prevalează asupra drepturilor omului și a altor probleme, scrie presa externă.

La polul opus, printr-un decret semnat la 30 octombrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a ordonat eliminarea vizelor pentru persoanele care vor să călătorească în Rusia, indiferent dacă țările din care aceștia vin le cer acest lucru rușilor.

În acest sens au fost date instrucțiuni clare Guvernului Federației Ruse de a elimina necesitatea vizelor pentru cetățenii străini care vor să intre în Rusia, în scopuri turistice, culturale, sportive sau de afaceri.