Lifestyle

Zi istorică: Orient Expres a ajuns în România. Ce traseu a ales și care este povestea lui. Video

Zi istorică: Orient Expres a ajuns în România. Ce traseu a ales și care este povestea lui. Video

Celebrul tren a ajuns, luni, 29 august, în România și opreşte în gările Sinaia și București Nord, pentru a-și continua apoi călătoria spre Istanbul.

Zi istorică: Orient Expres a ajuns în România. Ce traseu a ales și care este povestea lui. Video

Trenul Orient Expres opreşte în gările Sinaia și București Nord, pentru a-și continua apoi călătoria spre Istanbul. Conform programului oficial, trenul Venice Simplon Orient Express a sosit în Gara Regală Sinaia luni, 29 august, unde a staționat între orele 08:52 – 12:20.

Trenul va avea următorul traseu în România: El a ajuns în Gara de Nord din București, cu o întârziere de peste o oră peste programul stabilit inițial. A doua zi, marți, 30 august, trenul va pleca spre Videle, Giurgiu și apoi, Istanbul.

Acest tren a pornit din Paris și și-a reluat călătoria după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei. Călătoria durează 11 zile și are loc o singură dată pe an. O astfel de călătorie poate să coste și 18.000 de lire.

Vagoanele trenului Orient Express sunt tractate, pe teritoriul României, de câte două locomotive, potrivit site-ului specializat clubferoviar.ro.

Ultima oară, Orient Express a fost în România în anul 2019, când a ajuns în după-amiaza zilei de 26 august în Gara de Nord, după cum a relatat atunci Club Feroviar.

În timpul regimului comunist, Orient Express nu a circulat prin Romania, fiind interzis. Din 1998, celebra garnitură şi-a reluat traseul Paris-Istanbul, cu oprire la Sinaia și Bucureşti. Apoi, în 2009, circulația sa s-a oprit, urmând a fi reluată câțiva ani mai târziu.

Primul tren Orient Express a fost pus în circulație la 5 iunie 1883

Acesta a unit Parisul de și a unit Parisul deConstantinopole prin Nancy – Strasbourg – München – Viena – Budapesta – Szeged – Jimbolia – Timișoara – Caransebeș – Vârciorova – Craiova – Piatra Olt – Pitești – București – Giurgiu – Smârda (2.627 km). De aici, pasagerii erau transportați cu feribotul peste Dunăre la Ruse, în Bulgaria, pentru a lua un alt tren spre Varna, unde urma o nouă transbordare, pe un pachebot al companiei austriece Lloyd, cu care pasagerii ajungeau, după un voiaj ce însuma 83 de ore și 30 de minute, la Constantinopole (Istanbul).

Și ruta Paris – București este menționată în această ediție veche de ziar. Așa arătau ziarele, vă mai aduceți aminte? Foto: wikipedia

În 1885, o nouă rută a fost deschisă, de această dată se ajungea la Istanbul pe cale ferată prin Viena spre Belgrad, două transporturi la Niș și Plovdiv și apoi până la Istanbul pe cale ferată.

După deschiderea podurilor peste Dunăre, de la Fetești și Cernavodă construite de inginerul român Anghel Saligny, traseul trenului a fost prelungit până la Constanța de unde pasagerii erau preluați de vapoarele Serviciului Maritim Român.

Istanbul a fost punctul cel mai estic până la 19 mai 1977 și o lungă perioadă de timp a fost suspendată această oprire.

Foto: CFR Infrastructura/ video: youtube