Actual

Zilele libere ale românilor sunt numărate! Pe listă au rămas doar câteva

Zile libere, sursa foto punctul.ro calendarul zilelor libere
sursă foto: punctul.ro

Mulți români așteaptă cu nerăbdare următoarea minivacanță, zilele libere în care să se relaxeze, în care să fugă puțin de grijile cotidiene. O astfel de perioadă tocmai a trecut, cu ocazia Sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului de pe 14 august. Atunci, românii au avut patru zile libere, căace aceasti zi a picat într-o marți și s-a realizat punte cu ziua de luni. Vestea proastă pentru români vine acum, căci până la următoarea minivacanță mai durează ceva timp, se poate scpune că câteva luni bune.

Potrivit Codului Muncii, următoarea minivacanță va pica spre sfârșitul anului, odată cu ziua de 30 noiembrie când românii celebrează Ziua Sfântului Andrei, Ocrotitorul Românilor, iar chiar ziua următoare, pe ziua de 1 Decembrie, este zi mare. În prima zi de iarnă calendaristică se sărbătorește Marea Unirea, Ziua Națională a țării și este liberă prin lege.

Codul Muncii prevede în articolul 139 cele 15 zile libere în care nu se lucrează în România, dintre care anul acesta au mai rămas 4 zile libere:

  • 1 ianuarie – duminică – Anul Nou
  • 2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
  • 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
  • 14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
  • 16 aprilie – duminică – Paște ortodox
  • 17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
  • 1 mai – luni – Ziua Muncii
  • 1 iunie – joi – Ziua Copilului
  • 4 iunie – duminică – Rusalii
  • 5 iunie – a doua zi de Rusalii
  • 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
  • 25 decembrie – luni – Crăciunul
  • 26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun.

Ce spune legea despre zilele libere

Codul Muncii a fost modificat în 2022 prin intermediul unei legi care a stabilit faptul că zilele libere acordate de către stat cu ocazia sărbătorilor pascale şi de Rusalii să se recuperează de către salariaţii din țara noastră, cei care primesc zile libere de la locul de muncă şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice, potrivit observatornews.ro.

Art. 139, alineatul (2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima si a doua zi de Paști, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decat cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Așadar, dacă faci parte dintr-un cult religios legal în România, altul decât cel creștin, te bucuri de două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Mai exact, ai dreptul la zile libere pe care le au și ortodocșii, dar și la alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale specifice cultului tău.

În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.

Dacă te numeri însă printre angajații care lucrează în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică sau activitatea ta nu poate fi întreruptă din cauza specificului jobului/procesului de producție/specificului activității, atunci angajatorul este obligat să compenseze zilele lucrate de Rusalii cu zile libere în următoarele 30 de zile, potrivit prevederilor  din Codul Muncii.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, în compania în care lucrezi nu se acordă acele zile libere legale, prevăzute mai sus, în calendar, atunci beneficiezi, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Foarte important: Prin contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte zile libere, în urma negocierilor între angajator și salariați/reprezentanții salariaților. De aceea este bine să te informezi despre ele încă din momentul în care semnezi actele cu angajatorul.